De missie van Peter Haima: mensen helpen zich fitter en meer ontspannen te voelen.
De missie van Peter Haima: mensen helpen zich fitter en meer ontspannen te voelen.

'Zelf bijdragen aan je gezondheid'

Life-Force Yoga in Westervoort bestaat vijf jaar. Dat wordt gevierd met een open dag op zondag 27 oktober en korting op lessen. Eigenaar van Life-Force Yoga is Peter Haima, yoga-docent, mindfulness-trainer en medisch bioloog.

Over een carrièreswitch gesproken. Tot eind 2010 werkte Peter Haima als medisch bioloog. Maar hij werd ernstig ziek en moest zware behandelingen ondergaan. Als herstellend patiënt vroeg hij zich af wat hij zelf kon doen om zijn gezondheid te verbeteren. Hij probeerde yoga en stond versteld van het effect. Peter: "Dankzij yoga namen mijn fitheid en energie enorm toe."

Hij besloot zijn oude werkzaamheden niet opnieuw op te pakken, maar volgde een opleiding tot yogadocent. Eenmaal bevoegd om les te geven begon hij met een paar lesje in de week in een gehuurd schoollokaal. Vijf jaar later is Life-Force Yoga flink groter gegroeid. Tussen de 120 en 130 mensen volgen wekelijks lessen in het centrum van Peter Haima aan de Uitterweert in Westervoort. Lessen die worden gegeven door gespecialiseerde docenten.

Zijn doelstelling is niet veranderd: mensen helpen zich fitter en meer ontspannen te voelen. Peter Haima (59): "We leven in een gestreste maatschappij. Die stress kan z'n weerslag hebben op de gezondheid van mensen. Daarom zeg ik tegen iedereen wat ik destijds mezelf heb afgevraagd: wat kun je zelf bijdragen aan je gezondheid? Ik ben blij dat steeds meer mensen ervaren dat dat yoga kan zijn. Je voelt je fitter, geestelijk meer ontspannen en je bent minder vaak ziek."

Life-Force Yoga biedt verschillende soorten yoga aan voor jong en oud en voor beginners en gevorderden. Onder meer Hatha-yoga, Vinyasa Flow en Yin-yoga. Peter: "Allemaal net iets anders. De ene vorm is rustig, de andere wat pittiger. Mensen moeten zelf ontdekken wat het best bij ze past."

Het aanbod is recent uitgebreid met mindfulness-training voor mensen die beter om willen gaan met stress en burn out-verschijnselen. Het bewezen effect van mindfulness is voor diverse verzekeraars reden de kosten, of een deel ervan, te vergoeden bij verwijzing door de huisarts. Die samenwerking met huisartsen, specialisten en fysiotherapeuten is waar Peter Haima de komende jaren stevig op wil inzetten. "Er is gelukkig al volop beweging op dat gebied. Rijnstate bijvoorbeeld stuurt steeds vaker herstellende kankerpatiënten naar ons door en ik ben lid geworden van het Oncologisch Netwerk Westervoort. Samen kunnen we mensen verder helpen."

De open dag van Life-Force Yoga (Uitterweert 2, Westervoort) op 27 oktober is bij uitstek geschikt om kennis te maken. Van 10.30 tot 15.30 uur zijn er yoga- en mindfulness-workshops waar iedereen gratis aan kan meedoen. Er is ook een programma voor kinderen, met kinderyoga en knutselen. Kijk voor meer info op www.life-force.nl. Vanwege het vijfjarig jubileum zijn proeflessen in oktober en november gratis en krijgen nieuwe cursisten 50 procent korting op de eerste vijf yogalessen.

Meer berichten