Westervoorter Wout Hermsen was een man met een enorme muziekkennis en een groot netwerk in de muziekwereld.
Westervoorter Wout Hermsen was een man met een enorme muziekkennis en een groot netwerk in de muziekwereld.

Eerbetoon aan Wout Hermsen

De Stichting Muziek in Westervoort organiseert sinds 2006 jaarlijks het Voorjaarsblues-evenement. Dit jaar is er voor het eerst ook Najaarsblues Westervoort. Op zaterdag 26 oktober. Niet in de zaal, maar in het café van Wieleman. De muziekavond is een eerbetoon aan Wout Hermsen.

'Zappa' of 'Woutje' werd Wout Hermsen ook wel genoemd. 'Zappa' naar Frank Zappa, de legendarische Amerikaanse componist en musicus die in 1993 overleed. Wout Hermsen hield van de muziek van Zappa, rock gemengd met invloeden van andere genres. En Wout leek op Zappa. De Westervoorter overleed vorig jaar augustus, kort voor zijn zeventigste verjaardag, aan een hersenbloeding. Twee maanden eerder nog bracht hij met vrienden een bezoek aan het Holland International Blues Festival in Grolloo, het door voetbalanalist Johan Derksen geïnitieerde bluesfeestje.

Bert Jansen, voorzitter van Muziek in Westervoort, heeft goede herinneringen aan Wout Hermsen. "Hij is mijn oude buurjongen en voetbalmaatje bij Sportclub Westervoort. Een markant figuur, heel veel mensen kenden Wout."

Drijvende kracht achter Het Klooster
Wout Hermsen was in de jaren zeventig een van de drijvende krachten achter Het Klooster. Een destijds vermaarde uitgaansgelegenheid. De tijd waarin rock- en bluesmuziek een belangrijke plaats innamen in het leven van jongeren. Mede op initiatief van Hermsen vond in 2006 voor het eerst een bluesfestival plaats.

Of het Najaarsblues-festival ook een jaarlijks feestje wordt is nog niet zeker. Bert Jansen: "Dat zien we wel. Aanvankelijk was het de bedoeling een soulavond te organiseren, maar de band die we daarvoor op het oog hadden haakte af. Het is een bluesavond geworden, omdat we sowieso iets wilden organiseren als tegenhanger van al het Nederlandstalige geweld. De blues is te mooi om in de vergetelheid te raken."

Van dat laatste lijkt overigens geen sprake, beaamt ook Bert Jansen. "Gelukkig neem de belangstelling weer toe. Ik ken veel mensen die sceptisch waren, maar die na een avondje blues hebben ontdekt dat de muziek meer is dan snerpende gitaren. Mooi is ook de toewijding en de passie die je ziet bij veel bluesmuzikanten."

Najaarsblues Westervoort met Farstreet en La Grange
In het café van Wieleman treden tijdens de Najaarsblues op zaterdag 26 oktober op de bands Farstreet en La Grange.

Farstreet, onder leiding van frontman/gitarist Jasper Verstraaten, speelt op een dynamische manier bluesrock, boogies en ballads. Muziek verwant aan de stijl van Gary Moore, Jimi Hendrix en Rory Gallagher. La Grange trad ook al op tijdens de Voorjaarsblues in Westervoort. De band speelt onvervalste bluesrock-covers en gevoelige blues-ballads. La Grange bestaat uit Frans Liebregts (zanger/gitarist), Laleka Keys (keyboard/piano), Giel Samuels (bas) en Marcel Boss uit Groessen (drums).

Bert Jansen: "Het wordt een avond waarvan Wout Hermsen zou hebben genoten. Hij had een enorme muziekkennis en zat helemaal in dat wereldje. Een eerbetoon als dit heeft 'Zappa' zeker verdiend."

Najaarsblues op 26 oktober in het café van Wieleman (en een deel van de zaal) begint om 20.15 uur. Er is plaats voor 150 bezoekers. Kaarten à 7,50 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Hobbycentrum Evers, Cigo de Wyborgh en Zalencentrum Wieleman, en in Duiven bij Bodywear Superstore. Of online: www.muziekinwestervoort.nl. Aan de deur kost een kaartje 10 euro.

Meer berichten