Henk van Aalten, Franz Gerritschen en Herzog Olivier 'klaren de keel' voorafgaand aan de Slachtvisite.
Henk van Aalten, Franz Gerritschen en Herzog Olivier 'klaren de keel' voorafgaand aan de Slachtvisite.

Workshop en Pruveri'j tijdens Slachtvisite

Vroeger werd er in november geslacht en daarbij hoorde een slachtvisite waarbij de buurt het geslachte varken op de ladder kwam ‘priezen’.

Op zondag 10 november vindt in Zevenaar voor het 2e jaar op rij de Slachtvisite plaats. Slager Franz Gerritschen en verhalenverteller Henk van Aalten zullen deze middag geheel op eigen wijze invullen met nostalgische verhalen, en ouderwets slagersvakmanschap. Middelpunt is een varken dat met zorg en liefde is grootgebracht door Jeroen Stuijt van de Dykhoeve in Herwen. Tradities, cultuur en culinaire lekkernijen komen deze zondag samen in één evenement in Eet-Lokaal op het Landgoed Huis Sevenaer.

Deelnemers krijgen uitleg over de anatomie en de diversiteit van het gebruik van vlees van een varken. Onder deskundige leiding kun je op informele wijze kennis maken met de oude traditie en een unieke slachtvisite meemaken. Het slachten van het vetgemeste varken was een familie gebeuren en was een onderdeel van het boerenleven. Om de lange wintermaanden te overleven moest er goed eten op tafel komen. Nadat het varken op de ladder was gehangen, kwamen noabers het vet prijzen onder het genot van een borrel, de zogenaamde slachtvisite. De dagen erna werd het huis geslachte varken verwerkt tot hammen, worsten en andere lekkernij. Worsten werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, bloed en leverworst gemaakt. Slager Franz Gerritschen zal uitleg geven en kok/mede-eigenaar van Eet-Lokaal Hertzog Olivier geeft een proeverij van heerlijke vleesproducten.

Gedurende de middag zal Henk van Aalten in Liemers dialect verhalen vertellen en liedjes zingen. Als afsluiting kan men genieten van een heerlijke pruveri’j van ’t varken. Kijk op de website www.eet-lokaal.com voor de diverse mogelijkheden om deel te nemen aan de workshop met proeverij, of geheel verzorgd arrangement inclusief afsluitend diner met als titel ‘Pruveri’j van ’t varken’. Voor meer informatie kunt u ook bellen naar 0316-242409.

Meer berichten