AVR kondigde in mei 2018 de bouw van de CO2-installatie aan in Duiven. Iets meer dan een jaar later is de installatie gereed.
AVR kondigde in mei 2018 de bouw van de CO2-installatie aan in Duiven. Iets meer dan een jaar later is de installatie gereed.

Eerste Europese primeur voor Duiven

Na ruim een jaar bouwen is afvalenergiebedrijf AVR begonnen met de afvang en levering van de eerste tonnen CO2 aan de glastuinbouw. Het broeikasgas vormt een belangrijke grondstof voor de verduurzaming van de glastuinbouwsector, die de aardgaskraan deels dicht kan draaien. AVR is het eerste afvalenergiebedrijf in Europa dat in staat is om op grote schaal CO2 af te vangen en te leveren.

AVR kondigde in mei 2018 de bouw van de CO2-installatie aan op de locatie in Duiven. Iets meer dan een jaar later is de installatie gereed, mede door de technische en bouwkundige expertise van TPI.

Glastuinbouw
De eerste 7.500 ton CO2 is afgevangen en geleverd via Air Liquide aan diverse afnemers in de glastuinbouw. Deze sector gebruikt CO2 voor de groei van gewassen zoals bloemen, groente en planten. Zo wordt de CO2 die ontstaat bij de verwerking van restafval weer gebruikt als grondstof in een andere sector. De afvanginstallatie heeft een totale capaciteit van 100.000 ton per jaar.

Koploper
CEO Yves Luca van AVR: "De nieuwe CO2-afvanginstallatie past perfect in de strategie van AVR. Wij ambiëren een CO2-neutrale afvalverwerking en met deze stap kunnen we ons met recht een koploper noemen in Nederland en Europa. Door deze langetermijninvestering en samenwerking laten we zien dat CO2-reductie zeer zeker mogelijk is en zetten we als eerste afvalenergiebedrijf de plannen uit het Klimaatakkoord om in concrete resultaten."

Nog groter
De bijdrage van AVR kan nog groter worden. AVR streeft naar het afvangen, hergebruiken en toepassen van 800.000 ton CO2 per jaar. Hiervoor zijn plannen in de maak om in Rotterdam een vergelijkbare installatie te bouwen. Met de juiste randvoorwaarden kan de Nederlandse afvalsector op afzienbare termijn meer dan 2 miljoen ton CO2 afvangen.

Air Liquide BENELUX
Air Liquide is sinds 1906 actief in België en sinds 1913 in Nederland. Het bedrijf runt 27 industriële locaties in de Benelux. Tegenwoordig heeft de Groep meer dan 1.200 werknemers in dienst voor alle activiteiten en levert ze meer dan 65.000 klanten en patiënten. De industriële handelsactiviteit van Air Liquide Benelux levert industriële gassen en innovatieve oplossingen, waaronder technologieën, apparatuur en diensten.

AVR
AVR is gespecialiseerd in de verwerking van diverse soorten restafval. De missie van AVR luidt als volgt: "Wij zetten dit restafval om in energie en grondstoffen voor huishoudens en bedrijven. Het is onze ambitie om een schone wereld te creëren waarin niets onbenut blijft. AVR maakt wat waardeloos is weer waardevol. Het werkt aan positieve verandering, iedere dag weer, met een nuchtere kijk en praktische oplossingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden