Peter Pennekamp (archieffoto).
Peter Pennekamp (archieffoto).

Pennekamp CDA-fractievoorzitter af

De gemeenteraadsvergaderingen van Westervoort zullen er niet gelijk heel anders door worden, maar de verandering is té opvallend om niet bij stil te staan. Per 1 oktober is Peter Pennekamp geen fractievoorzitter meer van het CDA. Hij is opgevolgd door Marcel Tap. Pennekamp blijft wel raadslid.

Waarom deze stap?
Peter Pennekamp: "Ik ben negen jaar fractievoorzitter geweest. Dan is het tijd het stokje over te geven. Er moet wel een geschikte opvolger zijn, maar die was er: mijn collega-raadslid Marcel Tap. Marcel gaat de kar nu trekken. De hele fractie, inclusief ikzelf, hebben vertrouwen in hem."

Is dit geen keizersbedrog?
"Juist niet. We zitten bijna op de helft van de periode. Eenmaal over de helft komen de volgende verkiezingen in zicht (maart 2022, red.) en dan staan er weer andere mensen op. Ik zeg nu niet dat Marcel straks onze lijsttrekker wordt, maar het is ook niet uitgesloten."

Wat hebben negen jaar als fractievoorzitter gebracht?
"Veel. Ik kijk er met een goed gevoel op terug. Ik ben drie keer namens het CDA aangeschoven bij de coalitieonderhandelingen en ik heb in de vertrouwenscommissie gezeten toen er een nieuwe burgemeester moest komen. Dat was apart. Met een goede uitkomst ook. Arend van Hout is een uitstekende burgemeester. Hij is burgemeester en burgervader in één."

Het CDA heeft het onder uw leiding niet slecht gedaan.
"In 2010 zijn we van vier naar vijf zetels gegaan, in 2014 van vijf naar zes en die zes hebben we in 2018 behouden. Daarmee zijn we de grootste partij. Ik denk dat dat komt omdat we goede mensen hebben en omdat het CDA de meest lokale partij van het dorp is. Onze mensen staan midden in de samenleving, zijn aanspreekbaar en daardoor aanraakbaar."

Waaruit blijkt dat lokale?
"Uit het feit bijvoorbeeld dat we altijd voorstander zijn geweest van het zelfstandig blijven van Westervoort. Een herindeling is voor ons niet bespreekbaar omdat het niet in het belang is van Westervoort."

Hoe zou u de Westervoortse politiek typeren?
"We hebben een sterk bestuur en mensen gaan respectvol met elkaar om. Zoals het hoort, maar zoals lang niet overal het geval is, als ik de geluiden uit Zevenaar en Arnhem mag geloven. In Westervoort is het hard op de inhoud en zacht op de mensen. Ik kan een stevige discussie voeren met iemand in de raadszaal, maar na afloop praten we gewoon samen na aan de bar. En dan is er vaak nog wederzijds begrip ook."

"Ook de samenwerking tussen raad en college vind ik uitstekend. Als het college naar links wil en de raad naar rechts, gaan we naar rechts. Omdat de raad de baas is. Het college begrijpt dat en volgt de keuze van de raad, ondanks het feit dat ze het liever anders hadden gezien. Dat vind ik mooi. In Duiven bijvoorbeeld schijnt het anders te zijn. Minder respect en minder collegialiteit. Dat zou mijn manier van politiek bedrijven niet zijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden