Gevulde weckpotten in de boerderij uit Varik op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum.
Gevulde weckpotten in de boerderij uit Varik op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum. (Foto: Het Photografisch Atelier - Wim)

Rotte smaken en geuren in Nederlands Openluchtmuseum

Wat hebben gefermenteerde kaas, gedroogde ham en ingemaakte groenten gemeen? Ze zijn lekker houdbaar. Het weekend van 12 en 13 oktober staat het Openluchtmuseum volledig in het teken van Smakelijk bewaren. Hoe hield je vroeger voedsel goed en wat kun je er nu nog mee?

Op het platteland zie je hoe groenten gefermenteerd worden en kun je meedoen met een workshop citrus pekelen. In boerderij Zeijen beleef je hoe een varken gekookt, gerookt en gedroogd wordt.

Mimolette met kaasmijt
Bij Zuivelfabriek Freia ontdek je waarom bacteriën in je kaas zitten en hoe kaas gemaakt wordt. Proef ook de gruwelijk lekkere herfstkaasjes: de 'mislukte' messeklever of de mimolette met kaasmijt.

Rot & Pot
Fermenteren was vroeger noodzaak en tegenwoordig is het weer helemaal 'hip'. Fermentatie experts Saskia Frederiks en Christian Weij laten zien hoe je groenten fermenteert. Er zijn mini-smaak colleges 'Rot & Pot' waar smakelijke verhalen verteld worden door de wetenschappelijke medewerkers van het museum.

Bacteriën
Esther Aarts vanuit de Radboud Universiteit vertelt je alles over de link tussen bacteriën in de darmen en het functioneren van de hersenen. Hoe werkt het proces van wecken? Al eeuwenlang bewaren we eten door het te wecken waardoor het soms jaren bewaard wordt. Je ziet het dit weekend.

Mini-masterclass pekelen
In boerderij Midlum wordt een mini-masterclass pekelen gegeven door Instock. Zij zetten zich in voor minder voedselverspilling. Tijdens de oogstmarkt worden museale aardappelen en historisch lekkere stoofpeertjes verkocht.

De workshops vinden plaats om 11.00, 11.45, 12.45 en 13.30 uur en duren een half uur. Meedoen is gratis en op inschrijving. Er is plek voor maximaal 15 deelnemers per workshop.

Ketting van gedroogd fruit
Tot slot is er voor kinderen is er een 'Smakelijk bewaren' tent. Hier kunnen zij een eigen knapzakje maken of lekkere ketting van gedroogd fruit.

Het Nederlands Openluchtmuseum is tot en met 27 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

openluchtmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden