Medewerkers van De Meridiaan voor de ingang van het Westervoortse woon-zorgcentrum.
Medewerkers van De Meridiaan voor de ingang van het Westervoortse woon-zorgcentrum.

'De Meridiaan heeft echt een ziel'

De Meridiaan aan Het Geerken in Westervoort, een woonzorgcomplex van Liemerije, bestaat 20 jaar. Dat werd met alle bewoners, hun familieleden, zorgmedewerkers en oudgedienden uitbundig gevierd. Teamleider Cathy van der Zwaan: "Een mijlpaal voor een mooi centrum."

In De Meridiaan wonen 38 dementerende ouderen. Iedereen die wel eens in een verpleeghuis voor 'mensen die de weg kwijt zijn' is geweest, weet dat zo'n huis een aparte sfeer kan ademen. Dat doet ook De Meridiaan. Het vreemde is echter dat de sfeer in het Westervoortse complex niet bedompt is, maar juist 'fris'. Vrolijke gezichten, een gezellige gezamenlijke ruimte en groepshuizen die allerminst saai en steriel zijn.

Cathy van der Zwaan (44): "Klopt, we hanteren geen traditionele verpleeghuissetting. Mensen kunnen hier helemaal zichzelf zijn. Als ze bijvoorbeeld een muur pimpelpaars willen verven doen ze dat en de medewerkers dragen geen werkkleding. Dat past in de woonvisie van Liemerije, al moet ik wel zeggen dat we vooroplopen. De Meridiaan heeft echt een ziel. Mensen zijn hier graag. Al in 2009 zijn we door het pensioenfonds van de gezondheidszorg uitgeroepen tot 'zorgafdeling van het jaar'. Dat zegt wel wat."

De Meridiaan werd twintig jaar geleden geopend als kleinschalige woonvoorziening voor licht dementerende ouderen. Sindsdien is er veel veranderd. De overheid wil dat mensen langer thuis blijven wonen en dat betekent dat de doelgroep van toen vandaag de dag nog gewoon zelfstandig woont. De ernstiger gevallen zijn ervoor in de plaats gekomen. Vaak op crisisniveau. Het heeft tot gevolg dat de zorg die geleverd moet worden veel zwaarder is, terwijl diezelfde zorg al heeft te maken met een chronisch tekort aan mensen. Cathy van der Zwaan: "We zien schrijnende gevallen, maar gelukkig ook ouderen waarmee het dankzij de inzet van mantelzorgers juist heel goed gaat."

Over het team van De Meridiaan heeft ze niets dan lof. "Bevlogen en betrokken medewerkers die het welzijn van de bewoners altijd centraal stellen. De Meridiaan is echt van hen. De samenwerking met de familie van de bewoners is ook intensief. Ze helpen mee in huis, onderhouden de tuin, dat gaat heel goed. Nog niet zo lang geleden hadden we een bewoner die niet lang meer te leven had en nog graag een keer in zijn oude woonomgeving wilde gaan kijken. Dan wordt er een busje geregeld, mensen die meegaan, en we gaan op pad. De man had een prachtige dag. Drie dagen later overleed hij. Een mooi voorbeeld van hoe hier wordt gedacht in mogelijkheden."

Zelf komt ze uit de psychiatrie. Van de overstap naar de geriatrie heeft ze nog geen seconde spijt gehad. Cathy: "Ik heb de bewoners in mijn hart gesloten. Soms zijn oude, dementerende mensen net baby's. Triest en verdrietig, maar het maakt de cirkel ook rond. Vergis je aan de andere kant niet hoeveel wijsheid er in oude mensen zit. Ja, ook in ouderen die dementeren. Mooi om mee te werken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden