Vrijwilligers Mirjam de Boer (links) en Miranda Maassen: "In plaats van veertig klanten per dag hebben we er nu honderd." (Foto: Piet Wijnands)
Vrijwilligers Mirjam de Boer (links) en Miranda Maassen: "In plaats van veertig klanten per dag hebben we er nu honderd." (Foto: Piet Wijnands)

Let's Swap bouwt succes verder uit

Let's Swap bestond vorige maand twee jaar. De Westervoortse stichting gaat nog net niet aan z'n eigen succes ten onder. Miranda Maassen: "We groeien iedere dag en moeten alle zeilen bijzetten om het allemaal te kunnen behappen."

Even het geheugen opfrissen. Let's Swap ('laten we ruilen') is een organisatie die kleding een tweede leven geeft. De kleding kan gratis worden opgehaald. De 'handel' gaat volledig met gesloten beurzen. Er zijn twee doelen: minima helpen en vanuit het oogpunt van duurzaamheid de levensduur van kleding verlengen. De stichting werkt alleen met vrijwilligers. Naast het bestuur (Miranda Maassen, Sidney Maassen en Mirjam de Boer) zijn dat er inmiddels zo'n twintig.

Let's Swap begon aan de Uitterweert, maar verhuisde al snel naar de voormalige winkel van fietsenzaak Pennekamp aan de Dorpstraat. Het pand wordt voor een klein bedrag gehuurd. Voor de betaling van de huurpenningen heeft de Dullertsstichting in Arnhem zich voor de jaren 2019 en 2020 garant gesteld.

Miranda Maassen (44): "Sinds begin dit jaar is onze naamsbekendheid enorm toegenomen. Dat vertaalt zich in een steeds grotere belangstelling. In plaats van veertig klanten per dag hebben we er nu honderd. Dat betekent dat we zelf ook met meer mensen in de winkel moeten staan. Vier per dagdeel is nu echt nodig."

Opvallend is dat er evenwicht blijft bestaan tussen vraag en aanbod. Miranda: "We krijgen iedere maand duizenden kilo's kleding aangeleverd. Vervolgens zijn we best selectief. Wat we kwalitatief niet goed genoeg vinden, komt niet in de winkel te hangen. Dat verkopen we voor 12 cent per kilo aan een bedrijf dat die kleding weer verspreid onder organisaties als het Leger des Heils. Van de inkomsten kunnen we wat kleine dingen doen: nieuwe kledinghangers kopen of een plank vervangen."

Naast kleding worden ook steeds vaker meubels en spullen als maxi-cosi's en kinderwagens aangeboden. Omdat de ruimte ontbreekt die een plek te geven, is op Facebook een 'prikbord' aangemaakt. Daarop kunnen foto's met een beschrijving worden geplaatst, aangevuld met info over waar hetgeen dat wordt aangeboden (gratis) kan worden afgehaald. Al bijna 900 Facebook-gebruikers zijn lid van het 'prikbord'. Nieuw is ook de Let's Swap 'Vriend van de Maand'. In ruil voor een kleine tegenprestatie worden zo lokale ondernemers gepromoot.

Miranda Maassen: "Zo zijn we met van alles bezig. Bovenal zijn we natuurlijk heel blij met de groei die we doormaken. Denk niet dat alleen minima kleding van ons afnemen. Ze rijden hier ook met Mercedessen voor en dat vinden we helemaal niet erg. 'Door iedereen en voor iedereen' is ons motto. Die mensen horen inderdaad niet bij de minima die we willen helpen, maar onze andere doelstelling, het duurzaamheidsverhaal, gaat ook voor hen op."

Openingstijden Let's Swap: dinsdag 09.00-16.00 uur, donderdag 12.00-16.00 uur, vrijdag 09.00-16.00 uur. Eerste vrijdag van de maand 18.00-20.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden