Debbie Veldink van de Stichting Kermis Westervoort met enkele kinderen die zich voor de foto hebben verkleed als prinsessen en superhelden.
Debbie Veldink van de Stichting Kermis Westervoort met enkele kinderen die zich voor de foto hebben verkleed als prinsessen en superhelden.

'Een kermis voor het hele dorp'

Nog een paar nachtjes slapen en het is weer kermis-time in Westervoort. Zaterdag om 14.00 uur opent burgemeester Arend van Hout het jaarlijkse spektakel in de Dorpstraat. Dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de Stichting Kermis Westervoort. Debbie Veldink is secretaris van de stichting.

De gemeente wilde van het organiseren van de kermis af. Jezelf een vergunning verlenen, dat is toch een beetje raar. Aan Martin Wieleman werd gevraagd of hij een organisatie wilde optuigen. Dat wilde de zaaleigenaar wel. Voor de functie van secretaris benaderde hij Debbie Veldink (40). Een keuze voor zekerheid: Debbie is secretaresse van beroep. Zoals het een goed secretaris betaamt, dreunt Debbie Veldink de datum waarop de oprichtingsacte van de stichting de notaris passeerde zo op: 2 februari 2018. Debbie: "Dit is de tweede kermis die wij organiseren. Nog steeds met steun van de gemeente. Ze hebben de organisatie aan ons uitbesteed, maar de handen er zeker niet vanaf getrokken."

Op het eerste jaar kijken de organisatoren met een goed gevoel terug. Debbie: "De eerste keer hebben we zoveel mogelijk ongewijzigd gelaten om te ervaren wat het is, het organiseren van een kermis. Dit jaar voeren we de eerste wijzigingen door. Bijvoorbeeld een officiële opening door de burgemeester. Daar koppelen we activiteiten aan als een meet & greet voor kinderen met prinsessen en superhelden, en het jonkheer/jonkvrouw-schieten. We hopen op een grote opkomst, zodat de kermis gelijk een vliegende start kent."

Het aantal attracties is, inclusief kramen met etenswaar, gestabiliseerd op 25. Nieuw is alleen het Fun House, een populaire attractie. Doel van de stichting is een echte straatkermis in stand te houden.

Betaalbare toegangskaartjes
Debbie: "We willen geen sneue kermis op een achteraf gelegen terreintje, maar een kermis voor het hele dorp, zoals Westervoort die sinds mensenheugenis kent. De oliebollenkraam van de familie Meurs staat al 72 jaar op de kermis en de autoscooters-attractie al veertig jaar."

De stichting houdt ook vast aan het uitgangspunt dat toegangskaartjes betaalbaar moeten zijn, zodat kermisplezier voor iedereen bereikbaar is. Debbie: "Dat kan alleen als je het staangeld voor de exploitanten laag houdt. Dat doen we dus. Mijn indruk is dat ze graag naar Westervoort komen."

Over de kermisfeesten in de zalen gaat de Stichting Kermis Westervoort niet, maar als getogen Westervoortse kent Debbie Veldink het fenomeen. "Zeker, ik vier ook kermis. Niet vier dagen lang, maar zeker op maandag ben ik wel ergens te vinden."

Meer berichten