Radioloog Milan Pijn: "Deze 'spectrale' scanner kan meer nuttige informatie geven over het gescande lichaamsdeel."
Radioloog Milan Pijn: "Deze 'spectrale' scanner kan meer nuttige informatie geven over het gescande lichaamsdeel."

Nieuwste CT-scanner van Philips voor Ziekenhuis Rijnstate

Ziekenhuis Rijnstate heeft de IQon Spectral CT van Philips in gebruik genomen. Dat is de allernieuwste CT scanner die zeer gedetailleerde informatie geeft.

De radiologen verwachten door de IQon Spectral CT sneller een definitieve diagnose te kunnen stellen. Daardoor hoeven patiënten minder vaak terug te komen voor vervolgonderzoek. Rijnstate is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland dat heeft gekozen voor deze 'state of the art' CT-scanner.

Radioloog Milan Pijn vertelt wat er zo bijzonder is aan deze CT-scanner. "Deze zogeheten 'spectrale' scanner kan meer nuttige informatie geven over het gescande lichaamsdeel. Dit geeft veel extra informatie en doordat ervoor de radioloog veel meer informatie beschikbaar is, kunnen wij met meer zekerheid een diagnose stellen. Hier komt bij dat de patiënt ook minder vervolgonderzoek nodig heeft, omdat we veel meer kunnen zien tijdens de eerste scan. Dit scheelt de patiënt veel onzekerheid en bespaart op zorgkosten."

"Een ander voordeel is dat er aanzienlijk minder straling en minder contrastvloeistof nodig is om goede beelden te krijgen. Vooral mensen met kwetsbare nieren hebben baat bij gebruik van minder contrastvloeistof. Het is nog erg vroeg om over resultaten te spreken, maar in de afgelopen maand hebben we bij patiënten met longembolieën 40 procent afname van contrastmiddel gerealiseerd."

Virtueel zorgcentrum
Jaarlijks worden er in Nederland 1,16 miljoen CT-scans gemaakt. UMC Utrecht was het eerste ziekenhuis in Nederland dat de IQon Spectrale CT in gebruik nam. Rijnstate is nu het eerste algemene ziekenhuis in Nederland dat kiest voor de spectrale scanner.

Rijnstate bouwt met samenwerkingspartner Philips aan de kliniek van de toekomst. Beide partijen willen voor zoveel mogelijk patiënten zorg thuis verlenen door het inzetten van thuismonitoring en het opzetten van een virtueel zorgcentrum.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden