Staand Dennis van Putten (links) en voormalig kermiskoning Ed Kieft. Zittend Eric Degen en Betty van den Born.
Staand Dennis van Putten (links) en voormalig kermiskoning Ed Kieft. Zittend Eric Degen en Betty van den Born.

Kermis-koningsschieten bij Wieleman

Het kan niet anders of het jaarlijkse kermis-koningsschieten bij Wieleman wordt een succes. Tijdens de eerste inschrijfavond op vrijdag 20 september meldden zich ruim veertig liefhebbers aan. 

Het kermis-koningsschieten is altijd op de avond van de eerste dag van de kermis. Dit jaar op zaterdag 5 oktober. Het openingsschot wordt die avond gelost door Jan van Looyengoed, de kermiskoning van vorig jaar. Daarna komen alle schutters die zich hebben opgegeven aan bod. Ze schieten met kruisbogen op kaarten. De beste negen, onder wie minimaal twee vrouwen, gaan door naar de finale. Daarin wordt geschoten op een kunstvogel. Kop, staart en vleugels leveren prijzen op, maar schutterskoning wordt hij of zij die de romp naar beneden haalt.

Martin Wieleman, die samen met Tim Koenen en Susan Worm het kermiscomité vormt dat het koningsschieten organiseert, verheugt zich op de avond. "Het is ieder jaar een geweldig feest. Voor veel Westervoorters is het koningsschieten de aftrap van de kermis. Het leuke is ook dat steeds meer vrouwen meedoen. Vorig jaar waren vier van de negen finalisten vrouw. Het is een kwestie van tijd of we krijgen, na Hennie Dibbes, weer een vrouw als koning."

Alle deelnemers aan het kermis-koningsschieten krijgen het speciale kermis-T-shirt met de door kermispromotor Pelle Gerretzen bedachte leus: 'Blij dat gi-j d'r bin'. De T-shirts zijn ook te koop. Voor 6 euro bij Wieleman.

Kermisjonkheer/-vrouw
Voor jongeren van 12 t/m 16 jaar is er zaterdagmiddag direct na de opening van de kermis door burgemeester Arend van Hout (14.00 uur op het plein bij Wieleman) het kermisjonkheer/jonkvrouw) schieten bij de schiettent. Opgeven kan ter plekke. De winnaar krijgt vrijkaartjes voor diverse attracties, een serenade op zondagochtend van Liberté en hij of zij mag op zondag met familie aanschuiven bij het Koningsontbijt in zaal Wieleman.

Prinsessen en superhelden
Direct na de opening op zaterdagmiddag (de kermis telt maar liefst dertig attracties!) is er voor kinderen een meet & greet met 'prinsessen en superhelden'. Kinderen worden uitgenodigd verkleed als prinses of superheld naar de opening te komen. Daar ontmoeten ze echte prinsessen en superhelden en kunnen ze zich gratis laten schminken. Er zijn ook kleurplaten van superhelden en ranja en snoepjes maken het feest compleet.

De Westervoortse kermis duurt van zaterdag 5 oktober t/m dinsdag 8 oktober. De kermisfeesten worden traditioneel gehouden bij Wieleman en Maksim. Veel bewoners hangen de kermisvlag uit. Deze zijn tegen kostprijs te bestellen bij Mediaz Creatie & Communicatie (info@mediaz.nl).

Prikkelarm uur
Zondag 6 oktober begint de kermis met een prikkelarm uur. Dit houdt in dat de attracties tussen 12.00 en 13.00 uur geen harde muziek draaien en de doorgaans felle verlichting uit blijft. Dat maakt het uur bij uitstek geschikt voor mensen met autisme en epilepsie.

Wie even rust wil aan zijn hoofd kan ook terecht bij de expositie over de kermis in het leegstaande pand van Blokker in winkelcentrum De Wyborgh. De expositie omvat bijzondere kermisfoto's uit het verleden die zijn uitvergroot naar A4- en A3-formaat. Samensteller is Westervoorter Frans Brink. De expositie is gratis toegankelijk t/m 12 oktober tijdens de openingsuren van het winkelcentrum.

Kortingsbonnen
Op woensdag 2 oktober zit er in deze krant een inlegvel met kortingsbonnen voor dertien kermisattracties. Deze kunnen op maandag en dinsdag worden gebruikt.

Toegangskaarten voor de avond van het kermis-koningsschieten op 5 oktober kunnen worden besteld via www.wieleman.com. Ze zijn ze ook te koop bij Cigo in De Wyborgh, Jumbo op de Broeklanden en bij zalencentrum Wieleman. Bij Wieleman wordt de kermis zoals ieder jaar groots gevierd. Op zaterdagavond 5 oktober speelt in de grote zaal Cabrio. Als in zaal 2 de strijd om de titel kermiskoning is gestreden en de nieuwe koning of koningin is gehuldigd, neemt DJ Danny het over en is het feest in twee zalen. Voor de feesten op zondag, maandag en dinsdag bij Wieleman is opnieuw de band Anderkovver vastgelegd. In de pauzes is het de beurt aan DJ Hendri.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden