Elly en Jaap Cornelissen voor het thuishonk van De Klup aan de Vrij Nederlandstraat in Arnhem.
Elly en Jaap Cornelissen voor het thuishonk van De Klup aan de Vrij Nederlandstraat in Arnhem.

De Westervoortse 'lijntjes' van De Klup

De Klup is een stichting die mensen met een verstandelijke beperking enkele keren in de week een leuke vrijetijdsbesteding bezorgt. Hoewel De Klup in Arnhem is gevestigd, zijn er duidelijke 'lijntjes' met Westervoort.

Die 'lijntjes' zijn niet alleen de Westervoorters met een beperking die gebruikmaken van de ontspanningsmogelijkheden die De Klup biedt. Mensen uit een groot gebied rond Arnhem doen dat. 'Westervoort' doet meer. Westervoorters besturen mee, veel vrijwilligers komen uit het dorp en als er wat te vieren valt, gebeurt dat vaak in Westervoort. Zoals op 28 september het feest ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van De Klup. Dat gaat plaatsvinden bij Wieleman. Alle ongeveer 160 mensen met een beperking, alle ongeveer 50 vrijwilligers en alle oud-vrijwilligers zijn uitgenodigd.

Op 1 december, de officiële dag van het halve eeuwfeest, wordt nog een receptie gehouden. Die vindt wel plaats in Arnhem; in het 'klupgebouw' aan de Vrij Nederlandstraat 61 in Presikhaaf.

Betrokken
Zoals gezegd besturen Westervoorters mee bij De Klup. Westervoorter Marcel Huizinga is de huidige voorzitter. Hij volgde in 2011 Bram Reichwein op, óók een Westervoorter (inmiddels overleden). Hoewel Arnhemse, stoort vrijwilligster Elly Cornelissen zich niet aan het hoge Westervoort-gehalte van De Klup. "Totaal niet. Het is alleen maar mooi dat zoveel mensen uit het dorp betrokken zijn. De Klup is echt een bijzondere organisatie. Mijn man Jaap en ik zijn sinds 1999 vrijwilliger, maar De Klup bestaat dus al vijftig jaar. Welke organisatie die volledig draait op vrijwilligers kan ons dat nazeggen?"

"Wist je trouwens dat er ook een band is met carnavalsvereniging De Dolbotters uit Westervoort en met drumfanfare Liberté? Met De Dolbotters vieren we ieder jaar op zaterdagmiddag carnaval bij Wieleman. Ze doen iedere keer weer enorm hun best er een mooi feest van te maken en dat lukt ook. Onze leden kijken ernaar uit en genieten enorm als het weer zover is. Liberté uit Westervoort verzorgt de muziek tijdens onze jaarlijkse kerstviering. Ik organiseer dat namens De Klup. We doen dat altijd in het gebouw van de speeltuinvereniging op de Geitenkamp in Arnhem. Ik communiceer de datum en Liberté zorgt dat ze er zijn. Echt geweldig."

Voor de duidelijkheid: Stichting De Klup is geen zorgcentrum of dagopvang, maar uitsluitend een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle, ontspannende en vormende vrijetijdsbesteding biedt. Wekelijks zijn er drie activiteiten. Op woensdag en vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur de 'klupavonden' en op zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur wordt er gezwommen in De Koppel in Arnhem.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Er worden geen vergoedingen betaald. Elly Cornelissen: "Wij zeggen altijd: de glimlach die we krijgen van de mensen die we begeleiden is onze beloning. En zo is het ook. Die is onbetaalbaar."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden