Coördinator Miranda van der Steen van Buurtgezinnen.
Coördinator Miranda van der Steen van Buurtgezinnen. (Foto: René Nijhuis)

'Buurtgezinnen' zoekt steungezinnen

Stichting Buurtgezinnen is in Duiven in januari 2019 van start gegaan. Sinds april is Buurtgezinnen ook in Westervoort actief. De stichting koppelt gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen).

"Dat er behoefte is aan deze vorm van ondersteuning, is duidelijk geworden door het groot aantal vragen die zijn binnengekomen," vertelt coördinator Miranda van der Steen. Zij spreekt alle gezinnen een aantal keer om vervolgens de gezinnen aan elkaar te koppelen.

Op dit moment zijn er meer vraaggezinnen dan steungezinnen. "Ik hoop dat er meer steungezinnen zich aanmelden. De koppelingen die wel al zijn gemaakt, verlopen goed. De gezinnen zijn blij met de afspraken. Ook voor steungezinnen betekent dit een mooie manier om een ander gezin te helpen."
De afspraken zijn afhankelijk van de vraag van het ene gezin en de mogelijkheden van het andere gezin. Vaak gaat het om de opvang van kinderen waarbij de ouders ontlast worden en de kinderen aandacht krijgen en positieve ervaringen in een ander gezin. Andere soort vragen zijn bijvoorbeeld helpen met het huiswerk, wegwijs worden in de Nederlandse maatschappij of wegbrengen naar school of sport.

Van der Steen: "Het gaat verder dan opvang alleen. Er is altijd een andere vraag naast de vraag voor opvang. Dat maakt het bijzonder om de twee gezinnen te matchen."
Bij steungezinnen denkt men al snel aan een of twee ouders met minderjarige kinderen.

"Bij Buurtgezinnen kunnen echtparen zonder kleine kinderen zich ook aanmelden," legt de coördinator uit. "Het belangrijkste is dat het steungezin ervaring heeft met kinderen en de tijd en ruimte heeft om de aandacht te geven."

Aanmelden kan via de website van Buurtgezinnen of door contact op te nemen met de coördinator: Miranda van der Steen, 06 15 22 58 09, mirandavdsteen@buurtgezinnen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden