Voor Pelle Gerretzen is de kermis ieder jaar een weerzien met oude bekenden.
Voor Pelle Gerretzen is de kermis ieder jaar een weerzien met oude bekenden.

Kermisleus: 'Blij dat gi-j d'r bin'

Van zaterdag 5 t/m dinsdag 8 oktober kunnen Westervoortse kermisliefhebbers hun hart weer ophalen. Volgens kermispromotor Pelle Gerretzen draait de kermis vooral om mensen. De leus die hij bedacht voor het feest van dit jaar sluit daar bij aan: 'Blij dat gi-j d'r bin'.

Kermis in Westervoort is veel meer dan de draaimolen en de botsautootjes. Met de kermis zijn hele families en complete vriendengroepen te vinden in de Dorpstraat én in één van de feestzalen. Ook veel oud-inwoners en mensen die het feest kennen van vroeger komen er voor naar het dorp. Pelle Gerretzen (27): "Hoe ouder ik word, hoe meer leeftijdsgenoten ik zie vertrekken. Maar met de kermis komen ze altijd weer even terug. Dan is het fantastisch om bij te praten, herinneringen op te halen en als vanouds zorgeloos lol te trappen. En dan denk ik: ja, ik ben 'blij dat gi-j d'r bin'."

De kermis is voor Pelle Gerretzen meer dan een weerzien met oude bekenden. "Je spreekt ook veel andere mensen die je normaal gesproken alleen vluchtig gedag zegt, bijvoorbeeld als je ze tegenkomt in de supermarkt. Met de kermis is het anders. Dan neem je echt de tijd voor elkaar. Dat is het mooie van de Westervoortse kermis."

Het doet de kermispromotor goed dat de attracties en kraampjes in de Dorpstraat veelvuldig bezocht blijven worden. "Niet alleen de mensen in de zaal, maar ook de mensen die over de kermis lopen maken het tot een geweldig feest. Dus hoe en met wie je het ook viert, ik ben 'blij dat gi-j d'r bin' om bij te dragen aan de feestvreugde."

Inschrijven koningsschieten
Vrijdag 20 september vanaf 21.00 uur is in het café van Wieleman de eerste inschrijfavond voor het kermis-koningsschieten. Maximaal zestig Westervoorters vanaf 18 jaar (m/v) kunnen meedoen. Deelnemers krijgen allemaal een shirt met de leus van dit jaar. Al sinds 1992 wordt jaarlijks zo'n speciaal kermis-T-shirt gemaakt. Het kermis-koningsschieten is op zaterdagavond 5 oktober bij Wieleman. Als niet alle plekken zijn vergeven is er op donderdag 26 september vanaf 21.00 uur nog een inschrijfmogelijkheid.

Burgervader opent kermis
De kermis wordt op zaterdag 5 oktober om 14.00 uur officieel geopend door burgemeester Van Hout. Aansluitend volgt om 14.15 uur het jonkheerschieten bij de schiettent. Jongeren van 12 t/m 16 jaar kunnen meedoen. De winnaar wordt benoemd tot kermisjonkheer of kermisjonkvrouw en krijgt vrijkaartjes voor attracties. Kijk voor het volledige programma op www.westervoortsekermis.nl, Facebook of Instagram (@westervoortsekermis).

DT Orchestra treedt op in Trefcentrum
DT Orchestra (de voormalige Dieseltrekkers) opent aanstaande vrijdag 20 september het seizoen van de Vereniging voor Ouderen. Een muzikaal feestje in het Trefcentrum aan de Dorpstraat 102 dat leden gratis kunnen bijwonen. Niet-leden betalen 5 euro entree. De aanvang is om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden