Steeds meer dames doen mee aan het Westervoortse kermisschieten. Rechts kermiskoning Jan van Looyengoed en zijn zoon.
Steeds meer dames doen mee aan het Westervoortse kermisschieten. Rechts kermiskoning Jan van Looyengoed en zijn zoon.

Inschrijven voor kermiskoning(in)

Koningsschieten is vrijwel altijd een activiteit van een schuttersvereniging. Zo niet in Westervoort, dat geen schuttersvereniging kent. Het koningsschieten is er gekoppeld aan de jaarlijkse kermis. Op de zaterdagavond van de kermis, dit jaar op 5 oktober, is het weer zover.

Westervoorters vanaf 18 jaar kunnen zich opgeven voor het traditionele kermis-koningsschieten op vrijdag 20 september vanaf 21.00 uur in het café van Wieleman. Er is plaats voor maximaal zestig schutters, uiteraard mannen én vrouwen. Indien nodig wordt op donderdag 26 september een tweede inschrijfavond gehouden. Deelnemers komen automatisch in het bezit van het speciale kermis-T-shirt met de door Pelle Gerretzen bedachte kermisleus. Al sinds 1992 wordt ieder jaar zo'n speciaal T-shirt gemaakt.

Kermispromotors Martin Wieleman, Tim Koenen en Susan Worm vormen samen het Kermiscomité dat het koningsschieten organiseert. Wieleman kijkt ernaar uit. "Het is ieder jaar een geweldige avond. Het leuke is ook dat steeds meer vrouwen meedoen. Volgens de regels gaan de twee hoogst eindigende vrouwen sowieso door naar de finale, maar vorig jaar waren zelfs vier van de negen finalisten vrouw. Het is een kwestie van tijd of we krijgen weer een vrouw als koning. Jazeker, we hebben ooit een vrouw gehad. Koningin Hennie Dibbes in 2001."

Voor het eerst sinds jaren zal Jan van Looyengoed niet behoren tot de deelnemers aan het kermis-koningsschieten. Hij werd vorig jaar koning en omdat hij dat in 2011 ook al was, mag hij niet meer meedoen. Jan: "Jammer, maar zo zijn de regels. Alleen voor mijn vrouw is het een opluchting. Die is wat meer van de achtergrond. 'Schiet die vogel er alsjeblieft niet af', zei ze vorig jaar nog toen ik naar Wieleman ging. Ik heb ook mijn best gedaan haar advies op te volgen, maar al bij mijn tweede schot kwam die hele vogel naar beneden. Ik raakte-em blijkbaar net daar waar ik-em niet had moeten raken."

Jan van Looyengoed vond het prachtig dat hij voor de tweede keer koning werd. "Ja joh, dat is toch super leuk. De kermis is vier dagen feest. En vier dagen ben jij de koning. Het is niet zo dat je het hele jaar door verplichtingen hebt, zoals schutterskoningen die hebben. Het enige dat ik nog moet doen is dit jaar het openingsschot lossen. Dat doe ik met heel veel plezier."

De kermis in Westervoort is dit jaar van zaterdag 5 tot en met dinsdag 8 oktober. Bij Wieleman wordt de kermis zoals ieder jaar groots gevierd. Op zaterdagavond 5 oktober speelt in de grote zaal Cabrio. Een energieke band die een steeds breder publiek aan zich weet te binden. Stilstaan is geen optie bij Cabrio. Als in zaal 2 de strijd om de titel kermiskoning is gestreden en de nieuwe koning of koningin is gehuldigd, neemt DJ Danny het daar over en is het feest in twee zalen. Voor de feesten op zondag, maandag en dinsdag bij Wieleman is opnieuw de band Anderkovver vastgelegd. De vaste bezoekers weten wat ze kunnen verwachten: muzikaliteit, humor en chaos. In de pauzes neemt DJ Hendri het over.

Het koningsschieten is op de avond van 5 oktober bij Zalencentrum Wieleman (aanvang 20.00 uur). Op de schietavond wordt met kruisbogen op kaarten geschoten. De beste negen, onder wie dus minimaal twee vrouwen, gaan door naar de finale. In die finale wordt geschoten op een kunstvogel. Kop, staart en vleugels leveren prijzen op, maar schutterskoning wordt hij of zij die de romp naar beneden haalt.

Op zaterdagmiddag 5 oktober is bij de schiettent op de kermis ook het kermis-jonkheerschieten voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. De winnaar krijgt vrijkaartjes voor diverse attracties. De kermis-koning(in) en de kermis-jonkheer worden op zondag 6 oktober muzikaal gehuldigd door Drumfanfare Liberté. Aansluitend schuiven ze aan bij het traditionele kermisontbijt bij Wieleman.

Toegangskaarten voor het koningsschieten op 5 oktober zijn online te koop op www.wieleman.com en vanaf 20 september ook bij Cigo, Jumbo en Wieleman.

Meer berichten