Medewerkers van De Meridiaan afgelopen zaterdag voor de ingang van het woon-zorgcomplex voor dementerenden aan Het Geerken.
Medewerkers van De Meridiaan afgelopen zaterdag voor de ingang van het woon-zorgcomplex voor dementerenden aan Het Geerken.

'De Meridiaan heeft een ziel'

De Meridiaan aan Het Geerken in Westervoort, een woon-zorgcomplex van Liemerije, bestaat 20 jaar. Dat werd zaterdag 31 augustus met alle bewoners, hun familieleden, zorgmedewerkers en oudgedienden gevierd. Teamleider Cathy van der Zwaan: "Een mijlpaal voor een mooi centrum."

In De Meridiaan wonen 38 dementerende ouderen. In tegenstelling tot veel andere verpleegtehuizen is de sfeer in De Meridiaan 'fris'. Overal vrolijke gezichten, een gezellige gezamenlijke ruimte en afzonderlijke groepshuizen die allerminst saai en steriel zijn.

Cathy van der Zwaan (44): "We kiezen niet voor de traditionele verpleeghuissetting. Mensen kunnen hier zichzelf zijn. Als ze een muur pimpelpaars willen verven laten we ze lekker hun gang gaan. Dat past in de woonvisie van Liemerije, al moet ik wel zeggen dat we vooroplopen. De Meridiaan heeft echt een ziel. Mensen zijn hier graag. In 2009 zijn we al eens uitgeroepen tot 'zorgafdeling van het jaar'."

De Meridiaan werd twintig jaar geleden geopend als kleinschalige woonvoorziening voor licht dementerende ouderen. Sindsdien is er veel veranderd. De overheid wil dat mensen langer thuis blijven wonen en dat betekent dat de doelgroep van toen vandaag de dag nog gewoon zelfstandig woont. De ernstiger gevallen zijn ervoor in de plaats gekomen. Vaak op crisisniveau.

Cathy van der Zwaan: "Je ziet schrijnende gevallen, maar gelukkig ook ouderen waarmee het dankzij de inzet van mantelzorgers juist heel goed gaat. Voor ons geldt dat we heel intensieve zorg moeten leveren met een beperkt aantal mensen."

'Bevlogen en betrokken team'
Cathy van der Zwaan zwaait de medewerkers lof toe. "Een bevlogen en betrokken team dat goed samenwerkt met de familie van de bewoners. De Meridiaan is echt van hen. Nog niet zo lang geleden hadden we een bewoner die niet lang meer te leven had en nog een keer in zijn oude woonomgeving wilde gaan kijken. Dan wordt er een busje geregeld, mensen die meegaan, en we gaan op pad. De man had een prachtige dag. Drie dagen later overleed hij. Een mooi voorbeeld van hoe hier wordt gedacht in mogelijkheden."

Zelf komt ze uit de psychiatrie. Van de overstap naar de geriatrie heeft ze geen spijt. Cathy: "Ik heb de bewoners in mijn hart gesloten. Soms zijn oude, dementerende mensen net baby's. Triest en verdrietig, maar het maakt de cirkel ook rond. Vergis je aan de andere kant niet in hoeveel wijsheid er in oude mensen zit. Ook in ouderen die dementeren. Mooi om mee te werken."

Meer berichten