Abraham Navarro-Beyl met zijn begeleider in het water Marga Salemink. Tijdens de WWF-Sea Swim zijn ze met een life-line met elkaar verbonden.
Abraham Navarro-Beyl met zijn begeleider in het water Marga Salemink. Tijdens de WWF-Sea Swim zijn ze met een life-line met elkaar verbonden.

Zwemmen tegen plasticvervuiling

Abraham Navarro-Beyl uit Westervoort doet op 21 september mee aan de WWF-Sea Swim in Scheveningen. De 21-jarige jongeman lijdt aan het Tubereuze Sclerose Complex (TSC), maar kan dankzij individuele begeleiding wel zwemmen. Zijn begeleider is Marga Salemink van Eliass Coaching uit Duiven.

De bedoeling is dat ze een kilometer zwemmen tijdens de WWF-Sea Swim. Samen met honderden anderen, in een poging aandacht te vragen voor de plasticvervuiling van de zee. In het zwembad is een kilometer zwemmen voor Abraham Navarro-Beyl geen punt. Dat haalt hij makkelijk. In zee echter is het een ander verhaal. Ook omdat de kans bestaat dat Abraham met zijn aandoening een toeval krijgt, die vergelijkbaar is met een epileptische aanval. Marga Salemink: "Daarom zwemmen we samen. Met een life-line zijn we met elkaar verbonden."

Het is een mooie samenwerking, die tussen Abraham en Marga. De jongen met een aandoening woont in een pleeggezin. Hij is mede dankzij Marga beter in zijn vel is komen te zitten. De aangeboren aandoening van Abraham is ernstig. Bij TSC ontstaan op verschillende plaatsen in het lichaam goedaardige tumoren. Bij Abraham in zijn hersenen en nieren.

Als gevolg van zijn ziekte is Abraham Navarro-Beyl verstandelijk beperkt en is zijn gezichtsvermogen aangetast. Ruim drie jaar geleden kwam Abraham via KerkvoorNu in contact met Marga Salemink van Eliass. Marga, die zelf ook slechtziend is, is niet alleen geregistreerd supervisor en coach, maar ook zwemonderwijzer. Marga: "Abraham heeft vroeger kunnen zwemmen, maar was het verleerd. Eén keer in de week ben ik met hem gaan zwemmen in het Lentebad in Zevenaar. Door de jaren heen is het steeds beter gegaan en je kunt nu gewoon stellen dat Abraham heel goed zwemt. De WWF-Sea Swim is een mooi evenement ter bekroning van de progressie die hij heeft gemaakt."

Marga Salemink overlegt regelmatig met zijn pleegmoeder. Zij onderstreept dan steeds de positieve effecten van het wekelijkse zwemuitje. Marga: "Mensen met een beperking kunnen zoveel dingen niet. Juist daarom is het fijn voor ze als ze eens iets wél kunnen. Het zwemmen geeft Abraham zelfvertrouwen en zorgt voor zelfwaardering. Het is ook gewoon een hartstikke leuke knul. Een echte doorzetter. In zee zwemmen zal anders zijn, maar dat zien we wel. Als het na 500 meter niet meer gaat, stoppen we gewoon. Dat maakt onze deelname niet minder bijzonder."

Meer berichten