Jongentje speelt met autootjes.
Jongentje speelt met autootjes.

Buurtgezinnen zoekt steungezinnen in Duiven en Westervoort

In januari 2019 is Buurtgezinnen in Duiven gestart. Sindsdien is Buurtgezinnen in april ook in Westervoort gestart. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen).

“Dat er behoefte is aan deze vorm van ondersteuning, is duidelijk geworden door het groot aantal vragen die zijn binnengekomen,” vertelt coördinator Miranda van der Steen. Zij spreekt alle gezinnen een aantal keer om vervolgens de gezinnen aan elkaar te koppelen. Op dit moment zijn er meer vraaggezinnen dan steungezinnen. “Ik hoop dat er meer steungezinnen zich aanmelden. De koppelingen die wel al zijn gemaakt, verlopen goed. De gezinnen zijn blij met de afspraken. Ook voor steungezinnen betekent dit een mooie manier om een ander gezin te helpen.” De afspraken zijn afhankelijk van de vraag van het ene gezin en de mogelijkheden van het andere gezin. Vaak gaat het om de opvang van kinderen waarbij de ouders ontlast worden en de kinderen aandacht krijgen en positieve ervaringen in een ander gezin. Andere soort vragen zijn bijvoorbeeld helpen met het huiswerk, wegwijs worden in de Nederlandse maatschappij of wegbrengen naar school of sport. “Het gaat verder dan opvang alleen. Er is altijd een andere vraag naast de vraag voor opvang. Dat maakt het bijzonder om de twee gezinnen te matchen.” Bij steungezinnen denk je al snel aan een of twee ouders met minderjarige kinderen. “Bij Buurtgezinnen kunnen echtparen zonder kleine kinderen zich ook aanmelden,” legt de coördinator uit. “Het belangrijkste is dat het steungezin ervaring heeft met kinderen en de tijd en ruimte heeft om de aandacht te geven.”

Aanmelden kan via de website van Buurtgezinnen of door contact op te nemen met de coördinator: Miranda van der Steen, 06 15 22 58 09, mirandavdsteen@buurtgezinnen.nl. De openstaande oproepen zijn terug te vinden op Buurtgezinnen.nl/duiven en op de Facebookpagina van Buurtgezinnen Duiven en Westervoort. Aanmelden kan ook los van de oproepen.

Meer berichten