Ron Meijer te midden van de stoelen die plaats moeten maken voor nieuwe.
Ron Meijer te midden van de stoelen die plaats moeten maken voor nieuwe.

Nieuwe stoelen voor Werenfriedkerk

De Protestantse Gemeente Westervoort heeft honderd nieuwe stoelen aangeschaft voor in de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat. Eind september worden ze geleverd. De huidige stoelen zijn tijdens de Zomerfair op vrijdag 16 augustus te koop voor slechts 2,50 euro.

Heel vol zit de Werenfriedkerk nog maar zelden. Maar nog even en de mensen die er wél zijn kunnen in ieder geval comfortabel zitten. "De huidige stoelen kunnen echt niet meer", zegt ouderling en stoelencommissielid Ron Meijer. "Ze zijn helemaal op. We doen deze investering niet alleen voor de kerkgangers. We verhuren de kerk regelmatig en de bedoeling is dat steeds vaker te gaan doen. Dan is het prettig als je mensen goede zitplaatsen kunt aanbieden in plaats van de krakkemikkige, rieten stoelen die er nu nog staan."

De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Westervoort sorteerde enkele jaren geleden al voor op de aanstaande vervanging met het in het leven roepen van een stoelencommissie. Begin dit jaar pakten Ron Meijer, Lonneke Kosters, Ellie Uittenboogaard, Jilte Douma en Jan van der Veen de koe bij de horens. Er werd een bezoek gebracht aan een toonzaal van kerkmeubilair in Gorinchem. Daar werden de eisen van de raad getoetst aan de beschikbare stoelen. Ron: "Bij die eisen moet je denken aan zitcomfort, een bepaalde stevigheid, kleur en vormgeving. Ze moesten ook stapelbaar zijn en gekoppeld kunnen worden. Dat laatste is een voorschrift van de brandweer."

Met de stoelen waarop de keuze van de commissieleden viel werd een 'proefzitting' gehouden met alle leden van de kerkenraad. In hun oordeel waren ze vrijwel unaniem. Ron Meijer: "Negentig procent koos voor de stoel die het is geworden. Het is een exemplaar dat aan alle voorwaarden voldoet en bovendien nog een van de goedkoopste ook."

Van de nieuwe stoel is de zitting gestoffeerd. De helft is voorzien van armleuningen, de andere helft niet. De stoelen mét leuning hebben ook een liedboekhouder.

Hoeveel geld met de aanschaf van honderd stoelen is gemoeid wil Ron Meijer niet zeggen. "Zoals altijd bij een investering zijn er ook gemeenteleden die het onnodig vinden. Als je bedragen gaat communiceren, voed je alleen de onvrede. Voor ons als commissie is het belangrijkste dat we de opdracht van de kerkenraad naar eer en geweten hebben uitgevoerd. We staan volledig achter de investering. Zoals de meeste mensen die bij de gemeente zijn betrokken."

Niet alle oude stoelen verdwijnen uit de Werenfriedkerk. In het koor blijven drie stoelen staan en in de gedachtenishoek twee. Ron: "Als een soort herinnering. Ze hebben wel meer dan zestig jaar dienst gedaan."

Tijdens de Zomerfair op 16 augustus zijn de oude stoelen (200 in totaal) van 16.00 tot 21.00 uur in de kerk te koop voor 2,50 euro (meer mag ook). Het is twee halen één betalen. Een stoel of meerdere stoelen bestellen kan via Ron Meijer, telefoon 06 4392 8339, email ronmeijer@tele2.nl.

Meer berichten