Eigenaar Eef Peters is met zijn Arnhemse Oorlogsmuseum 25 jaar gevestigd op de Kemperbergerweg 780.
Eigenaar Eef Peters is met zijn Arnhemse Oorlogsmuseum 25 jaar gevestigd op de Kemperbergerweg 780.

Arnhems Oorlogsmuseum viert 25-jarige huisvesting

Het Arnhems Oorlogsmuseum heeft in het jaar dat Operatie Market Garden 75 jaar geleden is ook een jubileum te vieren. Eef Peters is met zijn museum, volledig eigendom in privé, 25 jaar gevestigd op de Kemperbergerweg 780.

Wat ooit begon in een loods langs het tuinpad van zijn vader aan het Noordpad in Klarendal, is een rijk gevuld instituut geworden dat probeert de Tweede Wereldoorlog van zoveel mogelijk kanten te belichten.

Het Arnhems Oorlogsmuseum geeft behalve een algemeen overzicht vooral een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich allemaal in Arnhem en omgeving heeft afgespeeld tijdens de oorlogsjaren. Het doel van dit particuliere museum is om de herinnering aan deze belangrijke episode in de geschiedenis levend te houden en een unieke collectie te bewaren voor het nageslacht.
De collectie is mede mogelijk gemaakt door particulieren die in het bezit zijn van unieke materialen. Het museum krijgt met regelmaat schenkingen van dergelijke materialen en voorwerpen van mensen die graag willen dat hun schenking met liefde en zorg tentoongesteld wordt voor een breed publiek.

Eigenaar Eef Peters: "Ik woonde als kleine jongen langs een oude vluchtweg van de Duitsers, waar ik vaak veel spullen vond. Zo ontstond mijn passie. Ik begon in eerste instantie vanuit huis, later vanuit een schuur achter mijn woning en in 1994, nu 25 jaar geleden, ben ik verhuisd naar de huidige locatie, een voormalig schoolgebouw."

Het museum staat boordevol en herbergt een kolossale verzameling met veel unieke materialen. Absolute pronkstukken zijn een Russische tank aan de voorzijde van het museum en een vliegtuig waarin waarschijnlijk Prins Bernhard heeft gevolgen.

Op dinsdag 21 mei vierde het museum het jubileum met de opening van de tentoonstelling 'Goed-Fout'. Nogmaals Eef Peters: "Ik heb in het museum altijd al laten zien dat een oorlog meerdere kanten heeft en dat je datgene dat is gebeurd niet per definitie als goed of fout kunt zien. Het is niet zwart-wit. In de strijd om te overleven maken mensen keuzes die ze normaliter misschien wel niet zouden maken. Ik laat dat zien aan de hand van poppen en kisten, die als je ze opent in het verhaal achter de personages laat horen."

Peters heeft het 25-jarige jubileum aangegrepen om ook de website van het museum grondig op de schop te nemen: www.arnhemsoorlogsmuseum.com. Het museum is van dinsdag tot en met zondag dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Meer berichten