Hetty Alewijnse bij het buurtkastje dat sinds kort staat bij de Werenfriedkerk in de Dorpstraat.
Hetty Alewijnse bij het buurtkastje dat sinds kort staat bij de Werenfriedkerk in de Dorpstraat.

Liever delen dan verspillen

Bij de protestantse Werenfriedkerk aan de Dorpstraat in Westervoort staat sinds kort een buurtkastje. Een soort openbare voorraadkast, waar mensen die weinig hebben iets uit kunnen halen en mensen die iets kunnen missen wat in kunnen leggen.

Liever delen dan verspillen. Dat is het motto van SoGoed. Een stichting die in 2016 is opgericht door René Verhoogt om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd mensen die in armoede leven te helpen. Het buurtkastje (niet te verwarren met de openbare boekenkastjes!) is een van de initiatieven van de organisatie. Steeds vaker kom je ze tegen, nu dus ook in Westervoort.

Dat het initiatief is opgepakt door de protestantse Werenfriedkerk is niet zo vreemd. De kerk streeft naar een betere zichtbaarheid in de lokale samenleving en wil meer sociale initiatieven ontplooien. "Uitstralen dat we er willen zijn voor de mensen", zegt Hetty Alewijnse van de Kerkenraad van de Werenfriedkerk. "Het buurtkastje past perfect in dat streven. Bovendien staat de kerk op een mooie, centrale plek in het dorp."

Of het buurtkastje een succes wordt, durft ze niet te zeggen. Hetty Alewijnse: "We proberen het gewoon en dan zien we wel. Mijn overtuiging is dat veel mensen er best voor elkaar willen zijn. Maar die mogelijkheid is er niet altijd, omdat we steeds meer op eilandjes leven. Met het buurtkastje spelen we in op een behoefte die er onderhuids wel is."

Vanzelf zal het niet gaan. Afwachten is of mensen die iets kunnen missen ook daadwerkelijk de moeite nemen het in het kastje te leggen. Het kastje zelf is gemaakt door mensen met een psychiatrische achtergrond die de draad weer proberen op te pakken.

De initiatiefnemers hopen op koekjes, pindakaas, rijst, tandpasta of zeep. Een voorwaarde is dat de artikelen goed en ongebruikt zijn. Het is niet de bedoeling dat er rookwaren of alcoholische dranken in het kastje worden geplaatst. Vervolgens kunnen mensen die weinig geld hebben en iets wat in het kastje ligt kunnen gebruiken, het er gewoon uit pakken. Hetty: " Pak wat je echt nodig hebt en geef wat je kunt missen, dat is het principe."

Voor misbruik is ze niet bang. "In het ergste geval wordt alles er een keer uitgehaald. Dat is dan maar zo. Voor ons is dat geen reden het niet te proberen. Als je niets doet kun je ook nooit wat voor anderen betekenen. Elders in Nederland zie je dat het werkt. In Duiven ook bijvoorbeeld. Waarom dan niet in Westervoort?"

Als het een succes wordt hoopt Hetty Alewijnse om meer buurtkastjes in het dorp. "Dat zou mooi zijn natuurlijk. Misschien dat buurtverenigingen en wijkraden het willen oppakken. Elkaar een beetje helpen, daar is niks mis mee."

Meer berichten