Let op je waterverbruik als de buitentemperatuur stijgt. Nadenken over hoe je dan je tuin sproeit loont.
Let op je waterverbruik als de buitentemperatuur stijgt. Nadenken over hoe je dan je tuin sproeit loont. (Illustratie: Vitens)

Hoe houd ik mijn tuin groen tijdens warme dagen?

Een groene tuin is ons heel wat waard. En als het langdurig warm is, nemen we de tuinslang ter hand om de planten te laten drinken. Maar wist u dat een sproeibeurt van een kwartier al snel honderd liter water kost. Vijf tips om je tuin groen te houden en toch zuinig te zijn op het drinkwater.

Op warme dagen gebruiken we met z'n allen honderden miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, badjes te vullen en een keer extra te douchen. Duurt dat dagen achter elkaar, dan kan het zo zijn dat de dagelijkse voorraad in de reservoirs van drinkwaterbedrijf Vitens heel hard gaat en er minder water uit de kraan komt.

Probeer daarom op warme dagen extra zuinig te zijn met water. En dat betekent vooral goed nadenken over het sproeien van de tuin. Maar hoe doe je dat?

 • 1. Sproei slim.
  Als je in de zomer midden op de dag gaat sproeien, dan verdampt bijna al het water meteen weer. De beste tijd om te sproeien is daarom heel vroeg in de ochtend of 's avonds, zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Een beetje droogte is niet verkeerd voor veel planten. Het stimuleert wortelgroei.

 • 2. Hergebruik water.
  Vul je een badje met kraanwater? Laat het daarna dan niet zomaar weglopen. Je kunt dat water namelijk heel makkelijk hergebruiken om je planten in de tuin mee water te geven. Dat geldt ook voor water u dat je gebruikt om groenten mee te wassen of te koken of water dat in je waterreservoir van de condensdroger belandt.

 • 3. Gebruik een regenton.
  Regenwater is gratis en perfect om planten water te geven. In de zomer regent het minder vaak, maar kunnen er wel pittige regenbuien vallen, die de regenton weer aanvullen. Maak het jezelf dus makkelijk en schaf een regenton aan. Zelfs een klein buitje levert al een aanzienlijke hoeveelheid regenwater op.

 • 4. Zorg voor bodembedekking.
  Om de grond van je borders te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of cacaodoppen te gebruiken. Of laat na de herfst een laagje bladeren liggen. Bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, blijft vochtiger.

 • 5. Tegel eruit, plant erin.
  In een betegelde tuin wordt regenwater rechtstreeks afgevoerd naar het riool. Het is beter voor de natuur en het grondwaterpeil als regenwater de bodem in kan zakken. Maak een mix van planten, gras, bomen en tegels. Koppel de regenpijp af van de riolering, zodat regenwater je tuin in loopt of in een ton terecht komt.

Meer berichten