Pelle van Dongen (links) met zijn broer Job.
Pelle van Dongen (links) met zijn broer Job.

Midzomerrun is 'feest van herkenning'

Zondag is in Westervoort de vijftiende Midzomerrun met start en finish bij zalencentrum Wieleman. Een recreatieve dorpsloop, waarbij presteren-naar-eigen-kunnen hand in hand gaat met gezelligheid. Dat vindt althans Pelle van Dongen.

Pelle (29) is een geboren en getogen Westervoorter die sinds enkele jaren in Arnhem woont en werkt. Regelmatig steekt hij de rivier over om in het dorp familie en vrienden te bezoeken. Vaste prik is de Midzomerrun begin juli. Pelle: "Even lekker een wedstrijdje lopen en dan napraten en bijpraten met bekenden. Mensen bijvoorbeeld met wie je vroeger kermis hebt gevierd of op de basisschool hebt gezeten. De Midzomerrun is ieder jaar een 'feest van herkenning'. Het is bovendien bijna altijd mooi weer, dus met wat te drinken erbij is dat helemaal goed."

Hardlopen zit in zijn 'systeem', legt Pelle van Dongen uit. "Ik heb vroeger gevoetbald bij AVW'66. Toen ik daarmee ben gestopt ben ik gaan tennissen en later ook gaan hardlopen. Dat doe ik nu al jaren. Eén of twee keer in de week een beetje trainen en af en toe een wedstrijdje. Om fit te blijven en om na het werk (Pelle is ambulant begeleider bij een zorgbedrijf, red.) het hoofd leeg te maken. Hardlopen is daar ideaal voor. Lekker in je eigen tijd en meer dan een paar goede schoenen en een shirt en een broek heb je er niet voor nodig."

Pelle van Dongen is een neef van een andere Westervoorter die hardloopt: Frank Futselaar. Pelle lachend: "Met dit verschil dat Frank veel harder loopt. Niet normaal zoals die gozer rent. Het leuke van de Midzomerrun is dat je elkaar op de dijk tegenkomt. Dan ben ik nog op de weg heen en Frank en een heleboel anderen zijn al op de weg terug. Even een high five kan altijd wel. Het gaat allemaal niet op het scherpst van de snede."

Dat neemt niet weg dat Pelle zelf een behoorlijk goede loper is. Vorig jaar liep hij de vijf kilometer in 20 minuten en 30 seconden. Lang niet iedereen doet dat hem na. "Ach", relativeert Pelle, "iedereen levert zijn eigen prestatie. Mijn broertje loopt zo twee minuten sneller dan ik en Frank haalt als hij wil van die tijd nog een paar minuten af. Ik heb wel ergens in mijn hoofd zitten om de vijf kilometer nog een keer onder de 20 minuten te lopen, maar dat gaat hem dit jaar niet worden. Naast mijn werk volg ik momenteel een opleiding, met als gevolg dat het trainen er soms bij inschiet. Voor een goede tijd ben je bij de Midzomerrun trouwens ook erg afhankelijk van het weer. Vooral de wind kan je parten spelen. Als je die op de dijk vol tegen hebt, kun je een goede tijd vergeten."

Voorinschrijven voor de Midzomerrun kan nog t/m vrijdag via www.midzomerrun.nl. Of na-inschrijven op zondag bij Wieleman. Programma: 09.30 uur: GABA 10km Run, 11.00 uur: Zijm 5km Run, 12.00 uur: Autoglas Team Kidsrun 500m (4 t/m 7 jaar), 12.15 uur: Pelgrim Kidsrun 1000m (8 t/m 13 jaar).

Meer berichten