Denise (links met bord) en Hennie Keuls geflankeerd door Fred van Essen (rechts) en Joop Schuilenburg van de Historische Kring Westervoort.
Denise (links met bord) en Hennie Keuls geflankeerd door Fred van Essen (rechts) en Joop Schuilenburg van de Historische Kring Westervoort.

Tijdsbeeld 40 jaar Westervoort

De vrouw en dochters van de in 2013 op 74-jarige leeftijd overleden Westervoortse fotograaf Hans Keuls hebben het foto- en filmarchief van hun man en vader geschonken aan de Historische Kring. Een unieke verzameling beeldmateriaal die een tijdsbeeld geeft van bijna veertig jaar Westervoort.

Wie kende Hans Keuls niet? De fotograaf die niet alleen ontelbare bruidsreportages en portretfoto's maakte, maar er ook altijd bij was als er in het dorp iets gebeurde of werd gevierd. Het carnaval, de kermis, maar ook verenigingsactiviteiten en natuurlijk de viering van 1250 jaar Westervoort in 1976. Zijn thuisbasis was al die jaren aan de Liemersallee 2. Daar waar hij zijn bedrijf begon en waar hij later een fotowinkel annex atelier aanbouwde.

Na de dood van Hans Keuls bleef zijn vrouw Hennie nog enkele jaren op de Liemersallee wonen, totdat ze in 2016 naar een andere plek in Westervoort verhuisde. Het omvangrijke archief van haar man werd overgebracht naar het huis van zijn eveneens in Westervoort wonende dochter Denise. Daar stond het sindsdien te staan. Denise Keuls (49): "Ik heb mijn moeder en mijn zusje Juliëtte op een gegeven moment gevraagd: wat zullen we ermee doen? Gedrieën waren we het er snel over eens dat het naar de Historische Kring moest. We hebben contact gezocht en ze bleken het archief graag te willen hebben."

Vorige week werden door Hennie en Denise Keuls ongeveer 2000 dia's en 125 cd's en dvd's met honderden foto- en filmbestanden overhandigd aan Fred van Essen en Joop Schuilenburg van de Historische Kring. Die zegden toe het archief te zullen uitzoeken, om vervolgens te bekijken hoe 'Westervoort' er deelgenoot van kan worden gemaakt.

Denise: "Mijn vader had alles behoorlijk gerubriceerd, maar het is goed als er nog een slag wordt gemaakt. We hopen inderdaad dat de inwoners van Westervoort er kennis van kunnen nemen. Het is beeldmateriaal van tientallen jaren lokale geschiedenis."

Hans en Hennie Keuls trouwden in 1966 en streken neer in Westervoort aan de Liemersallee. Drie jaar later begon Hans voor zichzelf als fotograaf onder de naam Foto Hans Keuls. De zolderkamer (later de slaapkamer van Denise) werd zijn donkere kamer waar hij de geschoten foto's ontwikkelde. Een grote verandering voor alle fotografen, en dus ook voor Hans Keuls, was de overgang naar digitale fotografie. Denise: "Hoewel hij toen al wat ouder was, is mijn vader daar op een goede manier in meegegaan. Waarschijnlijk omdat zijn werk ook gewoon zijn hobby was. Hij was altijd in de weer met foto- en filmapparatuur."

Een groot deel van het archief van Hans Keuls mag nu dan in het bezit zijn van de Historische Kring Westervoort, er blijft genoeg over voor de familie. Denise: "Ook tijdens vakanties en familiefeestjes had pa altijd zijn camera bij zich. Fotografie en film waren zijn leven. Als mijn moeder, mijn zus en ik ons onderdompelen in het materiaal komen we onszelf steeds weer tegen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden