Achter v.l.n.r.: Joop Schrijner, Pieter Copier, Annet Drost, Fons Lichtenberg, Louise Smits en Mat Gijsbers. Voor: Jos Bakker met hond Pien, Cresta van Alphen met Vaika en Ruud Smits met Dasko.
Achter v.l.n.r.: Joop Schrijner, Pieter Copier, Annet Drost, Fons Lichtenberg, Louise Smits en Mat Gijsbers. Voor: Jos Bakker met hond Pien, Cresta van Alphen met Vaika en Ruud Smits met Dasko.

Eerbetoon voor reddingshonden

Stichting Reddingshonden RHWW uit Duiven heeft zaterdag de Burgemeester Lichtenbergprijs 2019 ontvangen. De prijs werd in het gemeentehuis van Duiven uitgereikt door de naamgever oud-burgemeester Fons Lichtenberg en in aanwezigheid van drie reddingshonden. Het gaat om een oorkonde en een geldbedrag van 250 euro. De honden kregen een worst.

Stichting Reddingshonden RHWW is in 1989 opgericht als een vrijwilligersorganisatie die zich bezighoudt met het opsporen van vermiste of bijvoorbeeld onder puin bedolven personen. Tot 2005 was de stichting gevestigd in Westervoort, maar dat jaar kwam een eigen gebouw beschikbaar aan de Westsingel in Duiven. De reddingshondenteams worden zelf opgeleid en in binnen- en buitenland ingezet. Het aantal inzetten varieert van 5 tot 25 of meer per jaar.

Momenteel heeft de stichting circa 55 leden, onder wie 35 reddingshondenbegeleiders. Het eigen ondersteuningsteam bestaat onder meer uit duikers, klimmers en logistieke specialisten. Verder beschikt het team over hulpmiddelen, zoals een inzetvoertuig, een boot met trailer, een mobiele commandopost, een sonarinstallatie, GPS en diverse communicatiemiddelen. Bij inzetten wordt nauw samengewerkt met hulpverleningsinstanties.

De Burgemeester Lichtenbergprijs is in 2000 ingesteld door de gemeenteraad bij het afscheid van Fons Lichtenberg als burgemeester van Duiven. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een plaatselijke instelling, groep of persoon die zich bijzonder heeft onderscheiden op maatschappelijk, cultureel of sportief terrein. Vorig jaar ging de prijs naar Ben Sanders van Judovereniging Groessen.

Fotobijschrift
Vertegenwoordigers van Stichting Reddingshonden RHWW en het bestuur van het Burgemeester Lichtenbergfonds bij de inzetbus van de stichting. Achter v.l.n.r.: Joop Schrijner, Pieter Copier, Annet Drost, Fons Lichtenberg, Louise Smits en Mat Gijsbers. Voor: Jos Bakker met hond Pien, Cresta van Alphen met Vaika en Ruud Smits met Dasko.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden