Tom Lamers (links) en zijn collega Sierk Buwalda tijdens hun culinaire zwerftocht door de Liemers op de brommer gefotografeerd in Groessen.
Tom Lamers (links) en zijn collega Sierk Buwalda tijdens hun culinaire zwerftocht door de Liemers op de brommer gefotografeerd in Groessen. (Foto: Sierk Buwalda)

Deel 2 van 'Lekker op z'n Liemers'

De bevlogen sous-chefs Tom Lamers, geboren en getogen in Loo, en Sierk Buwalda van restaurant De Kromme Dissel in Heelsum hebben het tweede deel van hun eigen kookboek 'Lekker op z'n Liemers' gelanceerd. Het boek wordt maandag 20 mei gepresenteerd in het restaurant waar beide koks werkzaam zijn, De Kromme Dissel* in Heelsum.

Het eerste exemplaar van het boek wordt door chef-kok Tonny Berentsen (dorpsgenoot van Lamers) uitgereikt aan levensgenieter, oud-burgemeester van de gemeente Duiven en ambassadeur van de Liemers, Henk Zomerdijk.

In het verhalende kookboek gaan de twee sterrenkoks weer op avontuur in de Liemers. Tom Lamers laat zijn Friese collega en vriend Sierk Buwalda zien wat er zo allemaal geteeld, gebrouwen en gebakken wordt in deze groene regio.

Van mei 2018 tot maart 2019 zijn Tom en Sierk elke maandagochtend op pad gegaan naar een bedrijf. Met de fotocamera in de aanslag bezochten zij vijftien lokale bedrijven en maakten met hun mooiste producten heerlijke gerechten.

In het nieuwe kookboek delen zij die recepten en staan de persoonlijke verhalen van de boeren, telers en ambachtslieden uit de streek. het culinaire duo legde hun bezoeken vaak vast op camera en deelden de filmpjes met veel succes op hun Facebookpagina.

Voor hobbykok
De gerechten zijn gekookt in De Kromme Dissel en gefotografeerd in de fotostudio van Sierk in Hotel Klein Zwitserland. De gerechten in het boek zijn voor de hobbykok bedacht en er is zoveel mogelijk gewerkt met de streekproducten van de bedrijven.

In 2016 maakten Lamers en Buwalda hun eerste boek, waarin Tom zijn Gelderse geboortestreek introduceert aan Sierk, geboren en getogen Fries. De Liemers is een streek met boeren landweggetjes, trekkers, koeien, kassen, 'frisse' boerenlucht en bovenal een grote diversiteit aan heerlijke streekproducten.

Lamers: "Daar hebben we in ons eerste boek een deel van kunnen uitlichten met verhalen en unieke recepten. Maar er zijn nog zoveel meer bedrijven en mooie streekproducten die we graag op de kaart zetten." Dat gebeurt in het vervolg.

Tom Lamers
Opgroeiend tussen de akkers en groentekassen, heeft Lamers in De Liemers zijn smaak ontwikkeld. De laatste jaren is hij werkzaam als kok in diverse sterrenrestaurants en heeft nationaal en internationaal met bijzondere streekproducten mogen werken. Hij werkte bij Parkheuvel**, De Bokkedoorns** en Het Nonnetje** en is lid van het Culinary team the Netherlands.

Sierk Buwalda
Als echte Fries kent Buwalda als geen ander het belang van streekproducten en de waarde van de authentieke smaken. Ook hij werkt al jaren op sterrenniveau in diverse gerenommeerde restaurants als Kaatje bij de Sluis* en De Heeren van Harinxma*.

Inmiddels werkt Buwalda al een geruime tijd met plezier bij De Kromme Dissel, waarvan twaalf jaar als souschef. Naast het koken heeft hij veel ervaring met het specialistische food-fotografie en maakte voor De Kromme Dissel al drie kookboeken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden