Een overzicht van het Baby Peuter Café Westervoort op een dinsdagochtend in IKC De Hoge Hoeve. Kinderen en ouders vermaken zich opperbest.
Een overzicht van het Baby Peuter Café Westervoort op een dinsdagochtend in IKC De Hoge Hoeve. Kinderen en ouders vermaken zich opperbest.

Baby Peuter Café houdt open dag

Baby Peuter Café Westervoort voor kinderen tot 4 jaar is de babyleeftijd ontgroeid en gaat verder als peuter. Twee jaar bestaat de voorziening deze maand. Dat wordt gevierd op 14 mei. Initiatiefneemster Aida El Jarie wil doorgroeien en pleit voor één grote, goed onderhouden speeltuin in het dorp.

Waarom een grote speeltuin als de praktijk leert dat de kleinere speelvoorzieningen nauwelijks worden gebruikt? Aida El Jarie heeft de vraag verwacht en countert direct: "Moet je eens gaan kijken hoe die voorzieningen erbij liggen. Het lijken meer hondenuitlaatplaatsen. Bovendien vind je overal glas omdat jongeren er chillen."

Stel er paal en perk aan en creëer één mooi, grote, schone speeltuin waar alle Westervoortse kinderen gebruik van kunnen maken, is de suggestie van Aida El Jarie. Bijvoorbeeld op het grasveld bij Jongerencentrum Creon aan De Rosmolen. "Kinderen blij, ouders blij."

Waar mogelijk wil ze helpen, want Aida El Jarie (36) is een echte aanpakker. Haar ouders komen uit Libanon, zelf werd ze geboren en groeide ze op in Duitsland. Op haar zestiende kwam ze naar Nederland. Zes jaar geleden met haar man naar Westervoort. Het stel heeft inmiddels drie jonge kinderen.

Maar daar zat ze dan, thuis met de kinderen. Ze kende weinig andere mensen van haar leeftijd, terwijl ze wel behoefte had aan contact. Met hulp van het Goed voor Elkaar-team van de gemeente, Mikado en IKC De Hoge Hoeve trok ze het Baby Peuter Café van de grond.

Aida: "Als je moeder wordt, verandert er veel in je leven. Je krijgt een andere rol. Daar horen vragen en onzekerheid bij. Niets werkt beter dan erover praten met andere moeders. Door ervaringen uit te wisselen, leer je van elkaar. Dankzij het Baby Peuter Café heb ik nu meer contacten. Naast leerzaam is dat ook heel gezellig."

De contactochtend is iedere dinsdag van 09.30 tot 11.30 uur in basisschool IKC De Hoge Hoeve. Moeders, vaders en grootouders van baby's en peuters tot 4 jaar zijn welkom. Gemiddeld één keer per maand nodigt Aida een gastspreker uit met specifieke deskundigheid op een gebied dat jonge ouders aanspreekt. De opkomst varieert. Soms een handvol ouders/verzorgers, en andere keer wel vijftien. Aida: "Je kunt ook met andere ouders in contact komen via het consultatiebureau of het maatschappelijk werk, maar dit is wel zo prettig. Ik zie alleen maar voordelen. Het Baby Peuter Café is laagdrempelig. Gewoon binnenlopen, aanschuiven aan de grote tafel, met andere ouders een kop koffie drinken en ervaringen uitwisselen. Onderwijl spelen de kinderen samen. Die vinden dat ook veel leuker dan alleen spelen."

Voor het feestje op 14 mei ter gelegenheid van het tweejarig bestaan van Baby Peuter Café Westervoort (van 10.00 tot 12.00 uur op het grasveld bij IKC De Hoge Hoeve aan De Hoge Hoeve 70) is ook wethouder Rob Raaijman uitgenodigd. Aida El Jarie wil met hem de mogelijkheden bespreken voor een mooie, grote speelvoorziening in het dorp.

Meer berichten