Bekend beeld van de overtocht van Britse en Canadese soldaten bij de Veerdam in Westervoort. Op de achtergrond de vernielde IJsselbrug.
Bekend beeld van de overtocht van Britse en Canadese soldaten bij de Veerdam in Westervoort. Op de achtergrond de vernielde IJsselbrug.

Lezing over bevrijding van Liemers

De Historische Kring Westervoort houdt op dinsdag 7 mei een lezing over de bevrijding van de Liemers. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in Huize Vredenburg aan de Klapstraat 112 in Westervoort. De lezing wordt verzorgd door historicus en journalist Pim Gerritzen.

"Het barst van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De ene grote herdenking na de andere schiet uit de grond en 2019 en 2020 staan in het teken van de bevrijding van Nederland. Maar wat weten wij eigenlijk van de bevrijding van de Liemers." Aan het woord is Jan Smink, secretaris van de Historische Kring.

Operatie Market Garden
Operatie Market Garden en de befaamde slag om Arnhem worden jaarlijks groots herdacht. Smink: "Wat er aan deze kant van de grote rivieren is gebeurd, weten maar weinig mensen. Tijd om daar verandering in te brengen."

Het onderzoek Van Emmerich naar Arnhem beschrijft in geuren en kleuren de bevrijding vanuit het Duitse Rijnland tot aan de succesvolle campagne in Arnhem. Oprukkende Geallieerden, vluchtende burgers en vernietigde gebouwen. De bevrijding van de Liemers heeft meerdere gezichten. Een lach en een traan.

Op 7 mei vertelt historicus en journalist Pim Gerritzen belangstellenden in Huize Vredenburg in Westervoort over zijn onderzoek naar de bevrijding van de Liemers. Aan de hand van foto's, filmmateriaal en verhalen krijgt het publiek in grote lijnen het verhaal te horen.

Hoe de Canadezen oprukten vanuit Emmerich en via 's-Heerenberg en Wehl optrokken richting de oevers van de IJssel in Westervoort. Waarna zij samen met de Britten op 12 april 1945 operatie Quick Anger lanceerden. Jan Smink: "Pim Gerritzen geeft een uniek kijkje in de regionale oorlogsgeschiedenis voor jong en oud. Aan het einde van de lezing is er tijd en ruimte om ervaringen en bronmateriaal te delen, zodat we samen een helder beeld van de bevrijding van de Liemers creëren."

Meer berichten