Jongeren maken zich belangrijk door boeken en tijdschriften in te spreken voor mensen met een visuele handicap. (Foto: Stichting Dedicon)
Jongeren maken zich belangrijk door boeken en tijdschriften in te spreken voor mensen met een visuele handicap. (Foto: Stichting Dedicon)

'Onzichtbare helden' spreken boeken in voor blinde mensen

Jongeren tussen 17 en 30 jaar hebben deze maand onder de noemer OnzichtbareHelden.Com de kans om waardevolle werkervaring op te doen bij de stichting Dedicon. De groep wordt vooral opgeroepen om romans, schoolboeken, kranten en tijdschriften in te spreken voor mensen voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn.

"Wat ons betreft ben je een held als je je vrijwillig inzet voor een doelgroep die helaas nog te vaak aan de zijlijn staat," aldus projectleider Anne Claire van der Lugt. "Want als je niet (goed) kunt lezen, kun je niet mee op school, kun je niet meepraten over het laatste boek en sta je als snel op achterstand.

Belangrijk werk
De onzichtbare helden verrichten dus belangrijk werk en doen ondertussen waardevolle ervaring op. Dat levert alleen maar winnaars op." Er zijn maar liefst elf verschillende functies waarbinnen jongeren aan de slag kunnen. "We zoeken vooral jongeren met een goede stem, die van lezen houden", aldus Van der Lugt. "Maar ook als je in audiotechniek geïnteresseerd bent of als webredacteur aan de slag wilt ben je van harte welkom."

Visuele beperking
Vanzelfsprekend kunnen mensen met een visuele beperking ook aan de slag. "Dedicon maakt onder andere diensten en producten voor leerlingen en studenten die blind of slechtziend zijn", vervolgt Anne Claire. "Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend dat deze doelgroep zelf ook als vrijwilligers aan de slag kan in de Adviesgroep of het Testpanel. De jongeren met een visuele beperking krijgen daarmee de kans om direct invloed te hebben op de oplossingen die Dedicon voor hen maakt."

Samenwerking
De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is een belangrijke partner in dit project, dat financieel wordt gesteund door het ministerie van VWS. Na afloop kunnen de jongeren een erkend Europass certificaat aanvragen. Voor velen is dat een mooie aanvulling op hun CV.

Kijk ook op: http://www.onzichtbarehelden.com

Meer berichten