Wim Vlijm achter zijn computer met daarop een afbeelding van de cover van het boek 'Wieleman, 100 jaar een begrip in Westervoort', dat hij samen met andere leden van de Historische Kring schreef.
Wim Vlijm achter zijn computer met daarop een afbeelding van de cover van het boek 'Wieleman, 100 jaar een begrip in Westervoort', dat hij samen met andere leden van de Historische Kring schreef.

Boek over 100 jaar Wieleman

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de familie Wieleman (van Zaal Wieleman aan de Dorpstraat) in Westervoort neerstreek. Daarover is een boek geschreven: 'Wieleman, 100 jaar een begrip in Westervoort'.

Het boek is klaar en ligt in de kast, maar daar blijft het liggen tot de jubileumreceptie op vrijdag 10 mei. Schrijver Wim Vlijm echter wil best vertellen over de totstandkoming van een boek waar hij 'apetrots' op is. Wim: "Ik ben benieuwd wat de lezers er straks van vinden, maar ik en de andere mensen die eraan hebben gewerkt, zijn op voorhand heel tevreden."

'Wieleman, 100 jaar een begrip in Westervoort' kent een chronologische opbouw. Het begint in 1919, het jaar dat de familie Wieleman (afkomstig uit Loo) het 'Poolsch Café Iding' aan de Dorpstraat overnam. Ook een bakkerij maakte deel uit van het bedrijf. Drikus Wieleman, de opa van de huidige eigenaar Martin Wieleman, bouwde de zaak uit en deed die later over aan zijn zoon Herman. Herman op zijn beurt haalde zijn zoon Martin in de zaak en inmiddels heeft de geschiedenis zich opnieuw herhaald: met Martijn is de vierde generatie in de zaak gekomen.

Schrijver Wim Vlijm (74): "Samen met anderen van de Historische Kring heb ik onderzoek gedaan. De stamboom van de familie uitgeplozen en honderden verslagen van raadsvergaderingen en honderden Westervoort Post-kranten doorgespit. Pas toen we alle informatie compleet hadden zijn we gaan schrijven. Uiteindelijk heeft lang niet alles het boek gehaald. Dan was het dubbel zo dik geworden."

Over één ding waren de schrijvers het snel eens: de titel. Wim Vlijm: "Dat Wieleman een begrip is lijdt geen twijfel. Als er iets is 'bij Wieleman', weet iedereen hoe, wat en waar.

Je kunt gerust stellen dat het hele culturele leven in het dorp zich er afspeelt. Veel verenigingen hebben er hun thuishaven en Wieleman is het middelpunt tijdens het carnaval, de kermis en Westervoort in Beweging."

Gevraagd naar een markant moment in een eeuw tijd, noemt Wim Vlijm plannen voor de bouw van een nieuw gemeentehuis in 1929. "De bouwplannen destijds voor het gemeentehuis vielen duur uit. Wij hebben een briefje gevonden waarop staat dat de heren 'Wieleman en Vleeming' garant wilden staan voor de betaling. Toch ging het niet door. Er werd gekozen voor een goedkopere variant."

Wim Vlijm benadrukt dat hij met plezier aan het boek heeft gewerkt. "Ook omdat de 'Wielemannen' voor iedereen klaar staan en altijd met je meedenken. Een mooi bedrijf met fijne mensen."

Meer berichten