Iedereen die een act heeft kan die tijdens het open podium op Koningsdag laten zien en horen. (Aanmelden: www.koningsdagwestervoort.nl)
Iedereen die een act heeft kan die tijdens het open podium op Koningsdag laten zien en horen. (Aanmelden: www.koningsdagwestervoort.nl)

Weer genoeg te doen op Koningsdag

Heel veel jaren lang vierden Nederlanders Koninginnedag. Van 1891 t/m 2013 om precies te zijn. Omdat Beatrix op 30 april 2013 aftrad en Willem-Alexander die dag de troon besteeg, vieren we sinds 2014 Koningsdag. Ieder jaar op 27 april (onze koning wordt 52) en dit jaar voor het eerst op een zaterdag. De Stichting Koningsdag Westervoort trekt over tweeëneenhalve week alle registers open.

De gemeente zat aardig met de handen in het haar toen Scouting Westervoort na Koningsdag 2017 en na tien jaar besloot te stoppen met het organiseren van het festijn. Maar zie, elk einde is een nieuw begin. Er stonden andere mensen op en onder leiding van Boris Wielinga werd een nieuw bestuur gevormd. De eerste proeve van bekwaamheid werd volbracht: Koningsdag 2018 was een succes. Zelfs het weer werkte mee.

We zijn bijna een jaar verder en Koningsdag 2019 staat voor de deur. Terwijl de Koninklijke familie zich opwarmt voor een bezoek aan Amersfoort, bereidt Koningsdag Westervoort zich voor op een feestelijke dag in het eigen dorp. De opdracht die de stichting zichzelf stelt is in woorden simpel: een leuke dag organiseren voor jong en oud. En natuurlijk proberen het succes van vorig jaar minimaal te evenaren.

De kans is groot dat dat gaat lukken. Het programma mag er zijn. Een trekker is ongetwijfeld het Open Podium bij Wieleman. Vorig jaar was dat een groot succes met vijftien deelnemers, veel publiek en Angelique Markman als winnares. Het podium staat open voor alle soorten 'kunst': van zang tot jongleren en van dans tot muziek maken.

Natuurlijk is er meer te doen. Het begint 's morgens met de opening door de burgemeester op het Dorpsplein. Gelijk daarna beginnen de activiteiten. Er is een peuterplein, clown Sander geeft kindershows, er zijn Oudhollandse Spelen, dansdemonstraties, er is een bowlingbaan en nog veel meer. Uiteraard ontbreken de traditionele vrijmarkt en de food & lifestyle-markt niet. Om 11.00 begint er ook een programma bij Wieleman. Daar komt een stormbaan te staan, er zijn theatervoorstellingen, er is lasergame, een DJ en het Open Podium. Meer nog dan vorig jaar wil de organisatie proberen de activiteiten op het Dorpsplein (vooral voor de kleintjes) en die bij Wieleman (voor jongeren en volwassenen) met elkaar te verbinden. De oplossing is gevonden in een treintje, dat tussen beide locaties op en neer rijdt en waar iedereen op kan stappen.

Eén probleempje is nog niet getackeld: er zijn op de dag zelf nog te weinig vrijwilligers. De Stichting Koningsdag Westervoort doet daarom een dringende oproep: help een handje mee. De bedoeling is vrijwilligers in te delen in tijdblokken, zodat iedereen voldoende tijd overhoudt om ook zelf Koningsdag te vieren. 'Met z'n allen maken we Koningsdag tot een succes', luidt de oproep van de organisatie. Aanmelden als vrijwilliger, als deelnemer aan het Open Podium of als deelnemer aan de food & lifestyle-markt kan via de site www.koningsdagwestervoort.nl.

Meer berichten