Winkelcentrum De Wyborgh maakt tegenwoordig een troosteloze indruk.
Winkelcentrum De Wyborgh maakt tegenwoordig een troosteloze indruk.

Leegstand Wyborgh: nog even geduld

De leegstand in winkelcentrum De Wyborgh is veelbesproken in Westervoort. Niemand is er blij mee en steeds weer luidt de vraag: hoe gaat het verder? Daarop kan alleen de eigenaar een antwoord geven. Die eigenaar is Orange Capital Partners. Woordvoerder is Oomke Postma, die namens het vastgoedbedrijf De Wyborgh in zijn portefeuille heeft.

Laat niemand denken dat De Wyborgh er maar een beetje bijhangt bij Oranje Capital Partners. Dat is de boodschap van Oomke Postma. "We zijn er echt heel druk mee en het gaat gelukkig ook de goede kant op. Maar het heeft nog iets meer tijd nodig om zaken rond te krijgen."

Orange Capital Partners is een jong bedrijf (opgericht in 2014) dat in korte tijd een indrukwekkende vastgoedportefeuille heeft opgebouwd. Het woning- en winkelbestand heeft een waarde van naar schatting een miljard euro. Oprichter en CEO is Victor van Bommel, vorig jaar één van de vijf genomineerden voor de jaarlijkse verkiezing 'Vastgoedman van het jaar' (Van Bommel won niet). Hoewel de woningpoot groter is, zijn ook winkelcentra belangrijk voor Orange Capital Partners. Oomke Postma: "Wij geloven onverminderd in winkelcentra. Vooral in centra met winkels die zijn gericht op dagelijkse boodschappen. Die blijven altijd nodig."

Zoals dus De Wyborgh, al is de leegstand de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Onder meer Blokker, Willemsen Mode, Rabobank, ABN-AMRO en Schuurman Schoenen hielden het in Westervoort voor gezien. Faunaland is de voorlopig laatste in de rij, waardoor momenteel ongeveer een kwart van de 45 units leegstaat. De hoop van veel inwoners dat De Wyborgh de dans zou ontspringen, komt niet uit. Oomke Postma: "Wij zien ook dat het niet goed gaat en zijn al een flinke tijd bezig met het oplossen van de problemen. Het is een gezamenlijk belang en daarom hebben we gesprekken gevoerd met de gemeente en ondernemers in het centrum. Aan de hand daarvan zijn plannen gemaakt. Zolang echter contracten niet zijn getekend, treden we niet met concrete namen naar buiten."

Een tipje van de sluier wil Postma wel oplichten. "In de unit waarin Blokker zat, tegenover Albert Heyn, willen we een 'versplein' maken met drie winkels. Die onderhandelingen lopen. De bedoeling is ook iets aan het gebouw zelf te doen. Het oogt nu allemaal wat donker en benauwd. We willen tussenwanden weghalen en de puntdaken openmaken, zodat er meer lichtinval is. De vergunning is aangevraagd."

Goed nieuws is ook dat Etos een andere franchiser krijgt. Volgens Oomke Postma van Orange Capital Partners gaat die de boel fors verbouwen om de winkel aantrekkelijker te maken. Oomke Postma: "Nogmaals, ik snap de zorgen van de gemeente, van de ondernemers en van de inwoners van Westervoort. Maar zij kunnen niet achter de schermen kijken. Daar gebeurt echt heel veel. Maar voor we namen noemen moeten de contracten zijn getekend. Ik neem aan dat mensen dat snappen. Nog even geduld."

Meer berichten