Kinderen van IKC de Hoge Hoeve sluiten op feestelijke wijze het duurzaamheidsprogramma af.
Kinderen van IKC de Hoge Hoeve sluiten op feestelijke wijze het duurzaamheidsprogramma af. (Foto: Slim Opgewekt)

IKC De Hoge Hoeve gaat voor duurzame energie


Met 144 zonnepanelen op het dak en vervanging van alle TL-lampen door zuinige ledlampen, maakt IKC De Hoge Hoeve werk van verduurzaming. Ter vergelijk: om een gemiddeld huis van stroom te voorzien heb je twaalf zonnepanelen nodig. De ledverlichting en zonnepanelen besparen nu elk jaar 29.307 kg aan CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan het planten van 1500 volwassen eiken. Samen met Slim Opgewekt worden alle scholen van Innerwaard verduurzaamd.

Wim Oosterman, directeur van De Hoge Hoeve: “Hoeveel stroom het IKC opwekt en hoeveel zij gebruikt, is live te zien op twee speciale schermen die in het IKC hangen. Deze schermen maken kinderen op een toegankelijke manier bewust van energie. De verwachting is dat we op jaarbasis evenveel energie verbruiken als dat we opwekken.”

Educube
In de leslokalen is duurzame ledverlichting geplaatst, het zogeheten Educube-systeem waarmee met een houten kubus het licht in zes verschillende standen gezet kan. Het licht verandert zo in een handomdraai van concentratiestand tot onder andere optimaal licht bij het gebruik van het digiboard.

Bewustmakingsprogramma duurzaamheid
Bij verduurzaming gaat het niet alleen om de technische maatregelen, de educatie over duurzaamheid is minstens zo belangrijk. Daarom zijn de leerlingen dit schooljaar op een leuke manier meegenomen in de wereld van duurzaamheid. Het IKC heeft hier een speciale themaweek aan besteed. Alle leerlingen maakten duurzame opdrachten in het zogeheten Wattson’s lab. Daarnaast waren er gastlessen en allerlei leeractiviteiten die in het teken stonden van ons milieu, de natuur en de zorg voor onze aarde.

Feestelijke finale
Vrijdag 29 maart vond een ontknoping van het educatieprogramma plaats en vierde de Hoge Hoeve op feestelijke wijze de verduurzaming van de school. In het speciale Wattson’s lab leerden de kinderen afgelopen periode over duurzame energie en ontdekten ze ook een code. Met die code konden zij samen met de Wattsons de zonnepanelen symbolisch aanzetten. Dat deden de leerlingen vandaag en daarmee openden zij op feestelijke wijze de verduurzaming van de school.

Wethouder Duurzaamheid in Westervoort, Hans Breunissen, was hierbij aanwezig: “Wij verbruiken jaarlijks 1,6 keer meer dan de aarde aan kan. Dit is niet goed en moet anders. Gelukkig kan het ook anders! Ik ben blij dat IKC De Hoge Hoeve aan de slag gaat met duurzaamheid.”

Meer berichten