Junyo Maru.
Junyo Maru. (Foto: onbekend)

Adriaan van Dis e.a. geven een lezing over ‘hellships’

Een bijzondere middag op 4 april in de Kumpulan Bronbeek over de zogenaamde 'hellships' in de Tweede Wereldoorlog: Japanse vrachtschepen waarin dwangarbeiders en krijgsgevangenen naar werkkampen in de Indonesische Archipel werden vervoerd. Met voordrachten en verhalen van o.a. Aarnout Loudon en Adriaan van Dis.

De Junyo Maru was een van de 180 schepen waarmee de Japanse bezetter van begin 1942 tot midden 1945 circa 100.000 Indonesische dwangarbeiders en krijgsgevangen militairen uit onder andere Nederland naar werkkampen vervoerden. Ze moesten vliegvelden aanleggen, maar ook spoorwegen (waaronder die in Birma). Ook werden ze tewerkgesteld in de mijnen van Japan. De schepen kregen de bijnaam 'hellships' vanwege de mensonterende omstandigheden aan boord. Veel schepen werden door de geallieerden tot zinken gebracht. Ruim 22.000 mannen kwamen daarbij om het leven.

De Duivense boekhandelaar Wim Kersten en zijn collega Walter Jansen hebben deze middag georganisseerd.

De Junyo Maru werd op 18 september 1944 door een Engelse duikboot getorpedeerd. 5640 opvarenden kwamen om. Willem Punt kon zich van het schip redden, maar werd alsnog door Japanners uit zee opgepikt en vervolgens tewerkgesteld aan de Pakan Baroe-spoorlijn op Sumatra. Zijn klein-schoondochter Nicola Meinders heeft zijn ervaringen opgetekend, aangevuld en feiten gecheckt.

Entree € 7,50, inclusief koffie/thee met spekkoek. Tijd: 14.00-17.00 uur. Locatie Kumpulan Bronbeek Arnhem.

Meer informatie en het volledige programma vindt u op deze site: https://www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten/352-survivor-junyo-maru

Reserveren: Meijer & Siegers Oosterbeek, Het Colofon Arnhem en Jansen & De Feijer Velp

Meer berichten