Ook het eten van hondenvlees komt aan de orde in de tentoonstelling 'Gruwelijk Lekker'.
Ook het eten van hondenvlees komt aan de orde in de tentoonstelling 'Gruwelijk Lekker'. (Foto: Nederlands Openlucht Museum)

Gratis toegang tot 'Gruwelijk Lekker' met kookboek

Wat we vroeger aten, vinden we dat nog steeds lekker? Met de tentoonstelling 'Gruwelijk lekker' geeft het Nederlands Openluchtmuseum een inkijkje in hoe – onder invloed van het verleden – onze huidige opvattingen over eten en eetgewoonten zijn gevormd. Wie zondag 31 maart een kookboek meeneemt, mag gratis naar binnen.

Met de inspiratie van De Canon van Nederland en de tien tijdvakken van commissie de Rooij is het themajaar en de tentoonstelling Gruwelijk Lekker opgezet. Tien ingrediënten uit de tien tijdvakken worden door het gehele museum aangeboden: binnen en buiten en per seizoen verschillende activiteiten.

Elk van die ingrediënten heeft binding met de actualiteit. Een hedendaags taboe (eten van hond – zelfs in 2018 nog goed voor een 'diplomatiek' relletje) wordt aangestipt en er is sprake van een bereidingswijze die nu in de mode is (verrotting/fermentatie).

In het Canongebouw gaan bezoekers in tien tijdvakken tafelen: tien smaken die elk gekoppeld zijn aan één van de tien tijdvakken, zoals ze ook in de Canon gebruikt zijn. Deze tien smaken hebben geschiedenis gemaakt. In het museumpark is een themaroute waar de bezoekers proeven, recepten verzamelen en achtergronden te weten komen over de tien historische smaken.

In het museum is een Suikerwerkplaats ingericht. Ervaar het product suiker als een gezonde of ongezonde smaak, krijg meer inzicht in het product suiker en de verschillende verhalen die aan suiker kleven. En je gaat ook echt aan de slag met suiker.

Ook de activiteit Feest! In Nederland is onderdeel van de tentoonstelling Gruwelijk Lekker. Daar wordt ontdekt welke feesten er in Nederland worden gevierd. Nieuwkomers uit andere landen brachten verschillende smaken mee en welk hapje hoort bij welk feest? Deze activiteiten zijn te volgen in de weekenden en schoolvakanties.

Zaterdag 30 maart en zondag 31 maart staat het museum in het teken van de feestelijke opening. Op zaterdag 31 maart opent het museum haar nieuwe speeltuin. Zondag 31 maart is een dag van zoete lekkerijen. Er zijn candygirls op stelten, zingende koks en suikerspinnenchefs. Neem op zondag een kookboek mee, lever deze in en je komt die dag gratis naar binnen.

Meer berichten