Adri van Zundert (links) met Sjon van der Hoeven, die het Westervoortse fietsenproject Low Budget Bikes tot een succes heeft gemaakt.
Adri van Zundert (links) met Sjon van der Hoeven, die het Westervoortse fietsenproject Low Budget Bikes tot een succes heeft gemaakt.

Een fiets voor een prikkie

Op het kantoor van notaris Jan van Swetselaar in Duiven werd maandag de oprichtingsakte van de Stichting Low Budget Bikes getekend. De Westervoortse stichting zamelt oude fietsen in, knapt ze op en stelt ze via de gemeente beschikbaar aan vluchtelingen en mensen met een laag inkomen.

Low Budget Bikes aan de Noorder Parallelweg bestaat al enige tijd en heeft inmiddels ook een zekere bekendheid in Westervoort. Steeds meer mensen rijden rond op een fiets die is opgeknapt door Sjon van der Hoeven van de organisatie. Low Budget Bikes komt voort uit de Werenfriedkerk en werd jarenlang met ondersteuning van de katholieke hulporganisatie Caritas overeind gehouden. Het officieel maken door te kiezen voor de stichtingsvorm, is volgens Adri van Zundert van de kerk een 'logische stap'. "Alle fietsen worden tot in de puntjes opgeknapt. Dat betekent dat we veel materialen inkopen bij de groothandel. Binnen- en buitenbanden, remkabels, dat soort dingen. Dan is het handiger als je een stichting bent en een KvK-nummer hebt."

Adri van Zundert is terecht trots op Low Budget Bikes, waarvan hij zelf aan de wieg stond. Adri: "Als diaken (een vrijwilligersfunctie, red.) kom ik bij veel organisaties, onder meer Vluchtelingenwerk. Daar vroegen ze mij ooit of ik fietsen kon regelen voor nieuwe inwoners van ons land. Toevallig kwam ik in die tijd via de Voedselbank in contact met Sjon van der Hoeven. Een man die is afgekeurd en analfabeet is, maar die met zijn handen alles kan maken. Sjon is sindsdien de man die de fietsen opknapt. Een geweldige vent. Hij werkt drie dagen in de week van tien tot twee uur, met toestemming van de uitkeringsinstantie. Zijn vrouw Ingrid helpt hem met de administratie."

"Ik vind het fantastisch om te zien hoe deze twee mensen vanuit een geïsoleerde situatie een zinvolle plaats in de maatschappij hebben veroverd door zich in te zetten als vrijwilliger."

Dankzij Sjon van der Hoeven floreert de fietsenhandel van Low Budget Bikes. Er is een afspraak dat de gemeente fietsen voor mensen die het niet zo breed hebben afneemt voor tussen de 50 en 75 euro. Adri: "Als je weet wat een nieuwe fiets kost en je ziet hoe Sjon de fietsen aflevert, is dat een koopje. Sjon gooit ook niks dat nog bruikbaar is weg. En oude binnen- en buitenbanden gaan naar een kunstenaar."

"Echt een mooi project", glundert Adri van Zundert. Hij benadrukt wel dat Low Budget Bikes geen commercieel bedrijf is. "Sjon krijgt regelmatig de vraag of hij onderhoud kan plegen aan een fiets. Maar daar beginnen we niet aan. Daar is de reguliere fietsenhandel voor."

Meer berichten