De Werenfriedkerk in vol ornaat.
De Werenfriedkerk in vol ornaat.

Werenfriedkerk: een bijzonder gebouw

De Werenfriedkerk aan de Dorpstraat 61 is een van de oudste en mooiste panden in Westervoort. De Protestantse Gemeente wil de kerk in stand houden en wordt daarbij ondersteund door de Stichting Vrienden van de Werenfriedkerk. Om geld in het laatje te brengen wordt op vrijdag 22 maart voor de tweede keer een PromConcert gehouden in de kerk.

De grondvorm van de Werenfriedkerk (niet te verwarren met de Rooms-katholieke St. Werenfriduskerk elders in de Dorpstraat) stamt uit de twaalfde eeuw. De kerk is vernoemd naar zendeling Werenfried, die nog een paar eeuwen eerder het geloof kwam verkondigen in deze regio. Volgens de overlevering stierf Werenfried in 760 in Westervoort. De kerk die naar hem is vernoemd, tegenwoordig een rijksmonument, staat te boek als een Nederrijns-gotische pseudobasiliek met een driebeukig schip en een sobere toren.

De kerk is door de eeuwen heen regelmatig verbouwd en gerestaureerd. Zo werd in de negentiende eeuw de hoge torenspits vervangen door een lage, stompe spits. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor ernstige schade aan het gebouw. Nadat in 1943 de uit 1730 daterende klok door de Duitsers uit de toren was gehaald om omgesmolten te worden, werd de kerk tegen het eind van de oorlog getroffen door een granaat. De herstelwerkzaamheden werden in 1952 afgerond met het plaatsen van een nieuwe klok. De laatste actie dateert van enkele jaren geleden toen de leien van de toren werden vernieuwd.

"De staat van onderhoud van de kerk is goed", zegt Yvonne de Jager, penningmeester van de vriendenstichting. "Maar je kunt niet in de toekomst kijken. Het zou mooi zijn als we een potje kunnen vormen waaruit toekomstige onderhoudswerkzaamheden kunnen worden betaald."

Yvonne de Jager benadrukt dat de stichting nog een tweede doel heeft. "De Werenfriedkerk is een heel mooi kerkje. We mogen blij zijn dat we zo'n oud en bijzonder gebouw hebben in Westervoort. Nu er steeds minder vieringen worden gehouden en er dus steeds minder mensen in de kerk komen, willen we met andersoortige, laagdrempelige activiteiten het bezoek stimuleren. Het PromConcert is zo'n activiteit."

Het is voor de tweede keer dat het concert wordt georganiseerd. Yvonne: "Het is nog een beetje aftasten. Waar bestaat belangstelling voor en wat zijn de beste dagen en tijden om iets te organiseren. We denken dat het programma van het PromConcert een breed publiek aanspreekt."

Dat programma bestaat uit eigentijdse muziek van 'The Beatles tot Nederlandstalig', dat muzikaal wordt ingevuld door Paul Mulder, Silke en Erik Kramer, de Westervoort All Stars en organist Marius de Boer. Er mag uit volle borst worden meegezongen! Een kaartje kost 7,50 euro in de voorverkoop bij Cigo, Huis ter West en Wieleman. Aan de deur 10 euro, inclusief koffie of thee (leden van de vriendenstichting 6 euro). In de pauze is tegen betaling wijn en fris verkrijgbaar. Het PromConcert begint op 22 maart om 20.00 uur.

Meer berichten