Archieffoto moestuin bij De Herberg.
Archieffoto moestuin bij De Herberg.

Samen broeden op mooie plannen

Er gebeurt van alles rondom het plein voor de rooms-katholieke kerk aan de Dorpstraat in Westervoort en aan de nabijgelegen Noordelijke Parallelweg. Partijen zoeken elkaar op en broeden, samen met de gemeente, op mooie plannen. De eerste activiteit is op 15 en 16 maart in het kader van NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Die dagen worden gezamenlijk de handen uit de mouwen gestoken.

Voor die opknapactiviteit zoeken de organisatoren vrijwilligers die willen helpen. De bedoeling is een goede erfafscheiding aan te brengen, de moestuin van Inloophuis De Herberg klaar te maken en voor de ruimten van fietsenproject LowBudgetBikes en het Repaircafé aan de Noordelijke Parallelweg een afdak te timmeren en een afscheiding aan te brengen. Daarvoor zijn vele handen nodig.

De rooms-katholieke geloofsgemeenschap St. Werenfridus (met daaraan gekoppeld De Herberg), LowBudgetBikes, het Repaircafé, Let's Swap (een stichting die kleding een tweede leven geeft) en het Trefcentrum voor ouderen zijn de partijen die zijn betrokken bij de plannen. De uiteindelijke bedoeling is een cluster te ontwikkelen van sociaal-maatschappelijke activiteiten aan de noordkant van het dorp. De gemeente ziet een kans en haakt aan. Woordvoerder Ed Janssen van de locatieraad van de St. Werenfriduskerk: "We hebben het over vrijwilligersorganisaties die vlak bij elkaar zitten en allemaal de beste bedoelingen hebben. Punt is dat je alleen weinig voor elkaar krijgt. Daarom wordt nu steeds meer de samenwerking gezocht. De gezamenlijke opknapactiviteit op 15 en 16 maart komt uit die samenwerking voort."

Janssen noemt ook de ondernemers in het betreffende deel van de (Dorp)straat, die nog niet zo lang geleden prachtig is opgeknapt door de gemeente: een huisartsenpraktijk, mondhygiëniste, thuiszorgorganisatie, kapper en horeca. Janssen: "Langzaam maar zeker ontstaat iets moois in dit ooit vergeten deel van Westervoort. En wat ons betreft is het einde nog lang niet in zicht."

De partijen hebben twee vertegenwoordigers aangewezen die de kar gaan trekken: coördinator Jacqueline Schilling van De Herberg en diaken Adrie van Zundert van de St. Willibrordusparochie, waartoe de Werenfriduskerk behoort. Ed Janssen benadrukt dat het nog allemaal 'vrij informeel' is, maar hij ziet 'een begin'. "De reacties zijn positief en iedereen beseft de meerwaarde van samen optrekken."

Samen sta je ook sterker richting de gemeente, beseffen de betrokkenen. Ed Janssen: "De gemeente toont zich geïnteresseerd. Er zijn nog geen plannen en al helemaal geen concrete toezeggingen, maar Jacqueline en Adrie zijn wel met ze in gesprek. En uiteindelijk begint alles met praten, met overleggen. Ik ben heel benieuwd waar dit toe leidt."

Aanmelden voor de NLdoet-werkdagen kan via de site van NLdoet (www.nldoet.nl), bij Ed Janssen, Henk Tiedink en Klaas Westerbeek of bij de locaties van de betrokken organisaties aan de Dorpstraat en de Noordelijke Parallelweg.

Meer berichten