'Een mooie beloning', noemt Harry Wanders de onderscheiding die hem ten deel viel. Zijn vrouw Gerda betrok hij nadrukkelijk bij de huldiging.
'Een mooie beloning', noemt Harry Wanders de onderscheiding die hem ten deel viel. Zijn vrouw Gerda betrok hij nadrukkelijk bij de huldiging.

Lintje voor Harry Wanders

Geblinddoekt werd Westervoorter Harry Wanders vrijdag door zijn zoons Bas en Jeroen 'afgevoerd' naar het gemeentehuis. Om daar, tot zijn complete verrassing, een Koninklijke onderscheiding in ontvangst te mogen nemen uit handen van burgemeester Arend van Hout. Harry Wanders werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vraag Harry Wanders over (Sportclub) Westervoort en hij kan heel veel vertellen. Wat wil je ook als je, zoals Harry, geboren en getogen bent in het dorp. Hij ging voetballen natuurlijk als jongen. Bij 'Sportclub' en die club is hij tot op de dag van vandaag trouw gebleven. Hardop rekenend: "Vroeger kon je pas op je dertiende gaan voetballen. Ik ben nu 65, dus ik loop al 52 jaar bij de club rond. Wat een tijd hè!"

Wat heeft Harry Wanders in meer dan een halve eeuw niet voor de plaatselijke voetbalclub gedaan? Hij trainde jeugdelftallen, senioren en dames, hij zat in het jeugdbestuur, hij was voorzitter van de clubhuiscommissie, hij deed 'technische zaken', hij was initiator van evenementen en een paar jaar geleden introduceerde hij de 'voorsteldag', een dag waarop vrijwilligers elkaar beter leren kennen. Een opsomming die beslist niet volledig is. De persoon in kwestie doet er luchtig over. Harry: "Weet je, ik vind voetballen leuk en ik vind het leuk iets voor anderen te doen. Voor kinderen vooral. Dan weet je dat je bij een club als Westervoort van het een in het ander rolt. Dat heb ik nooit erg gevonden. 'Nee' zeggen zit niet in mijn aard."

Harry Wanders zag het verenigingsleven in de loop der jaren veranderen. Ouders van leden die steeds minder betrokkenheid toonden bijvoorbeeld. Harry: "Het is een poos slecht geweest, maar gelukkig hebben we het kunnen ombuigen. Het gaat weer goed met de club. We zetten nu bijvoorbeeld elftallen in voor het draaiende houden van het clubhuis. Dat heeft overredingskracht gekost, maar mensen zien in dat het anders niet kan."

De uitreiking van het lintje was een gebeurtenis op zich. Harry Wanders werd geblinddoekt 'half Westervoort doorgereden' en vervolgens 'een gebouw binnengebracht'. Harry: "Toen de doek af ging bleek ik in het gemeentehuis te zijn. Om me heen mijn vrouw Gerda, de kinderen en kleinkinderen, mensen van de club en van mijn werk. Ik snapte er niets van, totdat de burgemeester het woord nam. Toen viel het kwartje."

Een speciaal woord heeft Harry Wanders voor zijn vrouw. "Dankzij Gerda heb ik het allemaal kunnen doen, want vrijwilligerswerk kost veel tijd. Gerda ging vaak mee om te helpen. De onderscheiding straalt ook op haar af."

Meer berichten