Cindy Klijn (midden) in het Radboudumc in Nijmegen waar ze de cheque overhandigde aan medici en verpleegkundigen van het ziekenhuis.
Cindy Klijn (midden) in het Radboudumc in Nijmegen waar ze de cheque overhandigde aan medici en verpleegkundigen van het ziekenhuis.

Benefietconcert levert elf mille op

Op 21 oktober vorig jaar werd bij Wieleman in Westervoort het 'Pulmonale Hypertensie Benefiet Concert' gehouden. Een feest om het leven te vieren, maar ook om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.

Uiteindelijk is de teller opgelopen tot een bedrag van 11.000 euro. Onlangs werd in Radboudumc in Nijmegen door initiatiefneemster Cindy Klijn uit Westervoort een cheque ter waarde van dat bedrag overhandigd aan artsen die zich met de ziekte bezighouden. Cindy Klijn is 'supertrots en dolblij' dat er zo'n groot bedrag bijeen is gebracht. "Ik had mezelf vooraf geen doel gesteld, maar als ik dat had gedaan was het nooit 11.000 euro geweest. Dit is echt heel mooi. De kaartverkoop voor het concert bracht ongeveer 7.000 euro op. Daar is de afgelopen maanden nog 4.000 euro bij gekomen. Veelal bijdragen van bedrijven. Vaak niet zo groot, maar veel kleine bedragen maken wel dat het flink oploopt. Ik ben echt ontzettend blij dat het zo'n succes is geworden."

Blij waren ook de artsen in Nijmegen, waar op dit moment drie grote onderzoeken lopen naar pulmonale hypertensie, een ongeneeslijke, progressieve en uiteindelijk dodelijke longaandoening. Cindy Klijn (45) lijdt sinds ongeveer acht jaar zelf aan de ziekte. Medici stelden destijds een aangeboren hartafwijking vast en even leek het erop dat ze nog maar kort had te leven. Haar geluk was dat een ingrijpende hartoperatie slaagde. Maar doordat Cindy jarenlang onwetend met een hartafwijking had rondgelopen, had ze wel pulmonale hypertensie ontwikkeld. De kans is groot dat ze vroeg of laat aan hartfalen overlijdt.

Om niet alleen maar lijdzaam af te wachten nam Cindy Klijn samen met enkele andere PH-patiënten en de Stichting PHA Nederland het initiatief voor een benefietconcert. Wieleman stelde de grote zaal met twee podia belangeloos beschikbaar en bood alle gasten een welkomstdrankje aan. Alsandair zorgde voor beveiligers en via allerlei kanalen regelde Cindy dat een flink aantal artiesten gratis optrad. Ook gaf de cardioloog bij wie ze onder behandeling is aan het begin van de avond een korte toelichting op wat de ziekte inhoudt en op de onderzoeken die gaande zijn.

Cindy kijkt met veel plezier op het concert terug. "Het was een heel bijzondere avond. Als ik de sfeer moet omschrijven dan kies ik voor woorden als warm, liefdevol en betrokken. Je hebt gewoon domme pech als je PH ontwikkelt. En als je het eenmaal hebt ben je alleen nog maar bezig met de kwaliteit van leven. Om die te verbeteren is geld nodig voor onderzoek. Veel mensen kiezen in zo'n geval voor sponsoracties die gerelateerd zijn aan sport. Prima, maar ik wilde iets anders. Het werd een benefietconcert en achteraf kan ik alleen maar stellen dat dat een goede keuze is geweest."

Ze geeft toe dat de hele organisatie en alles eromheen wel een aanslag is geweest op haar gezondheid. "Ik voel dat ik een jas heb uitgedaan. Het gaat even wat minder nu. Ik slaap veel en hoop dat dat me er weer bovenop helpt."

Meer berichten