Schrijver René Arendsen en tekenaar Danker Jan Oreel bekijken de schetsen van hun bijzondere stripboek.
Schrijver René Arendsen en tekenaar Danker Jan Oreel bekijken de schetsen van hun bijzondere stripboek.

Stripboek over Gelderse geschiedenis

Het idee bestond al een tijdje en eind vorig jaar verscheen het dan eindelijk: een stripalbum over de geschiedenis van Gelderland. Een bijzonder en belangrijk verhaal, dat verteld moet worden volgens de makers. Want de Gelderse historie stopt niet bij de huidige provinciegrenzen. De voorloper van Gelderland, het hertogdom Gelre, strekte zich eeuwenlang uit tot in Limburg en Duitsland. Het stripalbum neemt de lezers mee op een magische reis door dit verloren land.

"Kinderen weten jammer genoeg weinig van de prachtige geschiedenis van Gelderland. Met het stripalbum hebben we een laagdrempelige manier gevonden om daar wat aan te doen!" vertelt projectleider Bibi Bodegom van Stichting Cultuur- en ErfgoedLab. "Dat klopt. De geschiedenis van Gelderland wordt niet verteld op school", vult schrijver van het stripalbum René Arendsen aan. "En dat terwijl het ons zoveel leert over onze eigen tijd. Over ons landschap, over onze goede banden met Duitsland en over het ontstaan van onze steden."

Wonderbaarlijke reis
Het stripboek wordt getekend door Danker Jan Oreel, de tekenaar van de Zeeland- en Brabantstrip. Het stripalbum - getiteld 'Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom' - gaat over twee jongens en een meisje die samen de geschiedenis van het hertogdom onderzoeken. "In de strip staat de hertog van Gelre op uit zijn graf en slaat hij twee gewone jongens tot Ridders van Gelre. Met een meisje als gids maken ze een wonderbaarlijke reis door het oude hertogdom Gelre langs plekken die we nu nog steeds kunnen bezoeken. Het is een mengeling van een spannend geschiedenis en een reisverhaal langs de sporen van een verdwenen vaderland."

Positieve reactie
Inmiddels zijn er al meer dan 2.000 exemplaren van het stripalbum verkocht. Bodegom vertelt: "We hebben ontzettend veel positieve reacties ontvangen op het stripalbum." De online verkoop loopt via www.cultuurenerfgoedlab.nl/winkel. Het stripalbum, dat in het Nederlands -en Duits verschijnt, ligt ook in de boekwinkels. De verkoopprijs in de winkels bedraagt 9,95 euro

'Trotser zijn op provincie'
Het stripboek laat onder meer zien dat Gelderland eeuwenlang vooropliep in de ontwikkeling naar democratie en in economische en culturele vernieuwingen. "We mogen in Gelderland best iets trotser zijn op de provincie waarin we wonen," vertelt Arendsen. Het stripalbum moet daaraan bijdragen. "Dit stripboek is interessant voor iedereen die meer wil weten over zijn woonomgeving. Het verhaal gaat over het ontstaan van Gelderland dat we nu kennen. Maar het is ook de Nederlandse geschiedenis vanuit Gelders in plaats van Randstedelijk perspectief. Eigenlijk is dit stripboek een must voor iedereen die van geschiedenis en/of Gelderland houdt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden