Henk Zuiderhoek met zijn zoons Alex (rechts) en Marcel. In hun handen hebben ze de flyer die in de buurt is verspreid.
Henk Zuiderhoek met zijn zoons Alex (rechts) en Marcel. In hun handen hebben ze de flyer die in de buurt is verspreid.

'Geschrokken en aangeslagen'

Westervoorter Henk Zuiderhoek (80) was vorige week even landelijk in het nieuws. Dankzij zijn kleindochter Mandy (19). Die maakte via Facebook melding van het feit dat bij haar opa was ingebroken, terwijl hij de as van zijn overleden vrouw Tiny aan het uitstrooien was.

Omroep Gelderland, De Telegraaf, SBS Hart van Nederland en De Gelderlander, allemaal pikten ze het nieuws op. Er werd terecht schande gesproken van de brutale diefstal. Naast een geldbedrag van 220 euro werden meerdere persoonlijke spullen ontvreemd. De trouwring van Tiny, haar oorbellen met diamantjes en een ketting met melktandjes van haar kleinkinderen.

De media-aandacht zorgde voor een golf van verontwaardiging. De politie kondigde daarop aan de zaak serieus te nemen. Ze deden onderzoek en stemden in met het voornemen van de familie in de buurt flyers uit te delen, in de hoop zo de dader(s) op het spoor te komen. Begin deze week echter was er nog geen enkel aanknopingspunt. "Teleurstellend", zegt Alex Zuiderhoek (51), de zoon van Henk Zuiderhoek. "De kans wordt iedere dag kleiner dat er iets van de buit wordt teruggevonden."

Henk Zuiderhoek zelf is geschrokken en aangeslagen. Zijn gezondheid lijdt onder de gebeurtenissen en dat in een tijd die toch al zwaar voor hem is. In september overleed zijn vrouw en recent ook een zus. Alex: "Pa snapt het niet en is inmiddels ook een beetje moe van alle aandacht. Toch hoopt hij nog steeds dat de sieraden terugkomen. Het zijn voor hem herinneringen aan zijn vrouw, mijn moeder. Het doet emotioneel wat met je als die gestolen worden. Die 220 euro mogen de dieven houden, maar laat ze alsjeblieft die sieraden teruggeven."

Volgens Alex Zuiderhoek zullen die beslist geen 'kapitalen' opbrengen. "Waar heb je het over, een ring, een ketting en oorbellen. Iedereen begrijpt dat wat je ervoor krijgt niet opweegt tegen de emotionele waarde die de sieraden hebben voor mijn vader."

De familie heeft de roofoverval al tientallen keren de revue laten passeren en denkt een beeld te hebben van hoe het is gegaan. Alex: "Dat er is ingebroken op de dag dat mijn vader de as van mijn moeder was uitstrooien, is natuurlijk toeval. Dat hebben die dieven echt niet geweten. Mijn vader is van elf uur 's ochtends tot elf uur 's avonds weggeweest. We vermoeden dat de inbraak heeft plaatsgevonden toen het donker was. Er was geen licht aan en daarom hebben de inbrekers waarschijnlijk het huis van mijn vader uitgekozen. Toen hij thuiskwam was het licht wel aan en de hele boel overhoop gehaald."

Gesprekken met buurtbewoners hebben summiere informatie opgeleverd. Alex: "Mensen hebben het over een zwarte Volkswagen die in de buurt rondreed en achterstevoren geparkeerd heeft gestaan. Maar ja, veel verder kom je daar niet mee. We blijven hopen dat het onderzoek van de politie iets oplevert."

Meer berichten