Alle vijftien chauffeurs van de Horsterpark Express. Joop Harmsen staat helemaal rechts.
Alle vijftien chauffeurs van de Horsterpark Express. Joop Harmsen staat helemaal rechts.

Eerste lustrum Horsterpark Express

De Horsterpark Express bestaat vijf jaar. Het bereiken van het eerste lustrum werd vorige week gevierd in het theepaviljoen in het park. Initiatiefnemer en coördinator Joop Harmsen (78): "Het is dankbaar werk."

Wat doen voor anderen die het minder hebben getroffen. Veel mensen zullen zich dat voor het nieuwe jaar hebben voorgenomen. Met de Horsterpark Express geven momenteel veertien vrijwilligers al vijf jaar invulling aan het begrip naastenliefde. Dagelijks halen twee van hen (op maandag drie) de mensen met een beperking die werken in het theepaviljoen of op de kinderboerderij in het Horsterpark thuis op en zetten ze aan het eind van de middag weer thuis af.

Tijdens het lustrumfeestje had Joop Harmsen een cadeautje voor alle chauffeurs: een 5-wasbeurtenkaart bij Carwash De Duif aan de Cartograaf. Joop: "We rijden met onze eigen auto's en daarom leek me dit een leuk cadeau. Wilco Jonkhans van De Duif heeft het voor een groot deel gesponsord. Geweldig." Ook aanwezig op het feestje waren wethouder Johannes Goossen, directeur Chris van de Ven van de Stichting Activiteiten Horsterpark en vertegenwoordigers van zorgorganisatie Zozijn.

De Horsterpark Express werd opgericht omdat de AWBZ werd gewijzigd en het vervoer voor de cliënten van zorgorganisatie Zozijn niet meer werd vergoed. Daarmee had Chris van de Ven er een probleem bij. Joop Harmsen reikte hem de helpende hand. Joop: "Ik heb mijn mailbestand aangeschreven en daar kwamen de nodige reacties op. Zo konden we een soort vervoersbedrijfje beginnen. Dat hebben we de Horsterpark Express genoemd. Al onze 'werknemers' zijn vrijwilligers. De gemiddelde leeftijd op dit moment is 71 jaar. Omdat ze de cliënten van Zozijn met hun eigen auto vervoeren, krijgen ze een vergoeding van 19 cent per kilometer."

In totaal deden sinds de oprichting 22 mensen vrijwilligerswerk voor de Horsterpark Express. Het totaalaantal gereden kilometers bedraagt liefst 170.000. De vrijwilligers rijden één vaste dag in de week het rondje Didam-Babberich-Duiven-Horsterpark, of het rondje Lobith-Pannerden-Groessen-Westervoort-Horsterpark. En 's middags in omgekeerde richting om de medewerkers van het theehuis en de kinderboerderij weer thuis te brengen.

Joop Harmsen: "Het is dankbaar werk. Van de cliënten krijgen we veel waardering en ook van Chris van de Ven en van Zozijn. De leiding van Zozijn vertelde me onlangs nog dat ze in hun hele werkgebied niet zo'n organisatie hebben als de Horsterpark Express."

Als het aan Joop Harmsen ligt rijdt de 'Express' nog wel een paar jaartjes door. "We hebben weinig verloop onder de vrijwilligers en als er één wegvalt, lukt het steeds die plek weer in te vullen. Het is gewoon fijn dat we de mensen met een beperking op deze manier kunnen helpen. Dat verdienen ze. En dankzij hen kan de Stichting Activiteiten Horsterpark het theepaviljoen en de kinderboerderij draaiende houden."

Meer berichten