Jacqueline Parmentier doet kinderen voor hoe het moet.
Jacqueline Parmentier doet kinderen voor hoe het moet.

Jacqueline Parmentier: 'Dit is het leukste werk dat er bestaat'

Wie kent Jacqueline Parmentier van Balletschool Blanche niet in Westervoort? Haar school bestaat al meer dan 35 jaar en duizenden mensen, jong en oud, leerden er dansen. En ze heeft er nog lang geen genoeg van. "Omdat dit het leukste werk is dat er bestaat."

Er zijn voorbeelden van danseressen die zijn opgeleid bij Balletschool Blanche in Westervoort en die nu meedoen aan professionele producties van bijvoorbeeld Joop van den Ende. Prachtig vindt Jacqueline Parmentier dat. De 54-jarige Westervoortse heeft echter onmiddellijk een kanttekening: "Maar ik ben net zo trots op een meisje met een handicap, dat tijdens een voorstelling van oor tot oor staat te stralen."

Dansen was al op jonge leeftijd alles voor Jacqueline. Vanaf haar twaalfde volgde ze lessen op de Dansacademie in Arnhem en op haar zestiende deed ze auditie voor een opleiding in Parijs. Jacqueline: "Maar ik zakte voor de havo en mijn ouders wilden dat ik eerst dat diploma haalde. Een jaar later was het niet meer aan de orde. Kort daarna heb ik mijn eigen dansschool opgericht."

Ze begon met Balletschool Blanche in een gymlokaal aan de Schoolstraat en gaf later ook lessen in het voormalige squashcentrum aan de Paepestraat. Jacqueline: "Om bekendheid te krijgen deelde ik op de scholen handgeschreven flyers uit." Daarna kon ze terecht in de voormalige Dominicusschool aan de Schoonoord. In 1991 kocht ze de helft van dat schoolgebouw. Jacqueline: "Daarmee ging echt een droom in vervulling. Ik had mijn eigen lesruimte en ik kon in hetzelfde gebouw wonen. Zo is de situatie nog steeds. Tot mijn volle tevredenheid."

Balletschool Blanche groeide op de nieuwe locatie snel. Tot ongeveer de omvang die de school nu nog heeft met tussen de 350 en 400 leerlingen. De leeftijden variëren van 2 jaar tot ver in de 70. Die variëteit is er ook wat betreft de dansen: van peuterdans tot streetdance, van kinderballet tot moderne dans en van jazzdance tot 'dansmix'.

Jacqueline Parmentier, moeder van twee volwassen kinderen: "Dit is echt het leukste werk dat er bestaat. Dansen is geweldig en alles eromheen maakt het heel afwisselend. Het lesgeven, het contact met de andere docenten, het uitzoeken van de choreografie en de muziek, al het geregel dat erbij komt kijken, de hele sfeer en dynamiek; geen dag is hetzelfde. Bovendien kan ik er mijn creativiteit in kwijt. Ik ben er nog lang niet mee klaar."

Gemeente-speld
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Westervoort ontving Jacqueline Parmentier van Balletschool Blanche uit handen van burgemeester Arend van Hout de Gemeentespeld. Dit als blijk van waardering voor de bevlogen en betrokken wijze waarop ze al 35 jaar danslessen geeft en voor het gedurende die jaren organiseren van talrijke activiteiten op cultureel gebied voor de Westervoortse gemeenschap. Blanche geeft eigen voorstellingen en verzorgt workshops. Daarnaast laat de balletschool zich vaak zien op lokale evenementen, zoals bij Koningsdag, Westervoort in Beweging, de kerstmarkt en Avond4daagse.

Jacqueline Parmentier: "Ik had een persoonlijke uitnodiging gekregen voor de nieuwjaarsreceptie van burgemeester Van Hout. Ik dacht dat ik misschien een bloemetje zou krijgen omdat Blanche vorig jaar 35 jaar bestond. Tijdens de receptie begon hij een heel verhaal en op een gegeven moment dacht ik: dat gaat over mij! Mijn zoon was erbij en die keek mij ook aan met een gezicht van: wat gebeurt hier? Aan het eind bleek dat ik de Gemeentespeld kreeg. Zal ik je vertellen dat ik niet eens wist dat die speld bestond. Ik stond te trillen op mijn benen. Maar wel geweldig natuurlijk. Ik ben zo trots als een pauw."

Meer berichten