De rugzak is gepakt, Peter van de Put is klaar voor het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania, de hoogste berg van Afrika.
De rugzak is gepakt, Peter van de Put is klaar voor het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania, de hoogste berg van Afrika. ( )

De Kilimanjaro om te beginnen

Woensdag 23 januari 2019 is omcirkeld in de agenda van Peter van de Put uit Westervoort. Die dag hoopt hij op de top te staan van de Kilimanjaro in Tanzania. Met 5895 meter de hoogste berg van Afrika. Al voor hij een stap op die berg heeft gezet, ziet Peter van de Put de Kilimanjaro als opmaat naar nog hogere en lastiger te beklimmen bergen.

De Mount Everest en de K2, de twee hoogste bergen van de wereld? Nee, zover gaan de plannen van Peter van de Put (26) nog niet. Maar uitsluiten dat hij zich ooit aan een beklimming van zo'n iconische berg waagt, doet de Westervoorter ook niet. "Ik ben niet iemand die iets doet en dan weer stopt en iets anders gaat doen. Van jongs af aan heb ik bovendien een fascinatie voor bergen. Een paar jaar geleden heb ik op Bali een keer een vulkaan beklommen. Toen ontdekte ik dat ik dat klimmen en klauteren ook echt leuk vind. De Kilimanjaro zie ik als mijn eerste echte berg. Daarna kijk ik verder, in eerste instantie naar de Alpen. Misschien dat daarna het echte expeditieklimmen in beeld komt. Twee, drie weken met een groep op pad en zo'n berg bedwingen, het lijkt me supergaaf."

Maar nu eerst de Kilimanjaro. Een puist in het Afrikaanse landschap die Peter van de Put omschrijft als een 'zware wandelberg'. Normaal gesproken mag de beklimming voor de Westervoorter (twee jaar geleden trok hij in bij zijn vriendin in Westervoort) geen problemen opleveren. Hij is een getraind sporter, die voorheen op een hoog niveau de wielrensport beoefende. Als gevolg van een zware val stopte hij daarmee. De afgelopen jaren beperkte de inkoopadviseur zich tot hardloopwedstrijdjes. Ook gerichte wandeltrainingen maakten deel uit van zijn voorbereidingsprogramma. Peter: "Ik ben twee keer naar de Ardennen geweest en heb regelmatig tochten gemaakt op de Posbank. Als er een heuveltje was pakte ik dat vaak meerdere keren om ook wat hoogtemeters te maken. Normaal gesproken mag de Kilimanjaro voor mij inderdaad geen probleem zijn. Maar je weet het natuurlijk nooit. Het weer kan heel erg tegen zitten en je kunt ziek worden. Uiteraard ga ik daar niet vanuit. 16 januari weg, 18 januari begint de beklimming, 23 januari op de top, 25 januari beneden en dan ben ik 26 januari weer thuis."

Niet onbelangrijk: Peter van de Put koppelt een goed doel aan zijn beklimming van de Kilimanjaro. Hij loopt met een groep van War Child, een organisatie die zich inzet voor kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. Doel van elke deelnemer aan de 'Kili-Challenge' is minimaal 2400 euro ophalen aan sponsorgeld. Peter: "Ik zit pas aan 1100 euro. Ik wil nog oliebollen gaan verkopen en het statiegeld van de flessenautomaat bij Albert Heyn in Westervoort is voor mijn War Child-actie. Mensen kunnen ook geld doneren via mijn actiepagina op www.warchild.nl."

Meer berichten