V.l.n.r.: Miranda en Sidney Maassen, Mirjam de Boer, Ingrid van Hal, Bianca Lubach, Jacqueline Luesink en Anita Dekker.
V.l.n.r.: Miranda en Sidney Maassen, Mirjam de Boer, Ingrid van Hal, Bianca Lubach, Jacqueline Luesink en Anita Dekker.

Let's Swap geeft kleding tweede leven

Vanaf de oprichting in september 2017 is Let's Swap een succes. De Westervoortse stichting geeft kleding een tweede leven. De kleding kan gratis worden opgehaald. Na een bestuurlijke reorganisatie en een kleine verbouwing wordt de winkel zaterdag 5 januari heropend.

Let's Swap begon in het pand van Interstap aan de Uitterweert, maar zit al sinds ruim een jaar in de voormalige winkel van fietsenzaak Pennekamp aan de Dorpstraat. Voor een klein bedrag wordt de voormalige werkplaats en een deel van de winkelruimte gehuurd van eigenaar Peter Pennekamp. Het is gelijk de enige geldstroom die de stichting kent en dankzij een schenking van de Dullertsstichting is de huurbetaling voor de jaren 2019 en 2020 zeker gesteld.

Let's Swap werkt alleen met vrijwilligers. Er wordt geen kleding aangekocht of verkocht. Alle 'handel' gaat met gesloten beurzen. Doel is minima te helpen en de levensduur van kleding te verlengen. Miranda Maassen: "Hoe lekker is het om, als je weinig geld hebt, zo af en toe iets leuks voor jezelf of voor je kinderen te kunnen uitzoeken? Ook het duurzaamheidsaspect is steeds meer een rol gaan spelen. Kleding wordt op deze manier vaker en langer gedragen. We gooien niets weg. Als er kleding is waar geen belangstelling voor is, gaat het in de textielbak of we geven het aan een andere Westervoortse stichting: Upenda Uganda.

Let's Swap (vertaald: 'laten we ruilen') is ontstaan vanuit de gedachte dat het prima is om kleding in te zamelen voor mensen in verre buitenlanden, maar dat er in de eigen omgeving, het eigen dorp, ook genoeg mensen zijn die het niet breed hebben. Die gedachte bleek te kloppen. Let's Swap heeft vanaf de eerste dag over klandizie niet te klagen. Een stap vooruit was de verhuizing naar de Dorpstraat en daar worden met ingang van 5 januari de openingstijden ook nog eens verruimd: op dinsdagen van 09.00 tot 16.00 uur, op donderdagen van 12.00 tot 16.00 uur en op vrijdagen van 09.00 tot 16.00 uur (iedere eerste vrijdag van de maand ook van 18.00 tot 20.00 uur). Acht vrijwilligers zorgen afwisselend voor de invulling.

Miranda Maassen: "De handel is gebaseerd op het ruilsysteem. Je brengt wat en je haalt wat. Inmiddels echter zijn er een heleboel mensen die alleen kleding brengen of juist alleen kleding halen. Het leuke is dat er evenwicht is. We hebben steeds genoeg op voorraad om mensen te laten slagen. Er komt nu ook alweer zomerkleding binnen. Die slaan we op en dat komt over een paar maanden in de rekken te hangen." Plannen voor 2019 zijn er ook. Miranda: "Samen met de gemeente gaan we kijken of we iets kunnen betekenen in het re-integratietraject van mensen."

Ter gelegenheid van de heropening van Let's Swap komende zaterdag is er een inloop van 10.00 tot 15.00 uur. Iedereen is welkom voor een hapje en een drankje. Het bestuur van stichting bestaat naast Miranda Maassen uit haar man Sidney Maassen en Mirjam de Boer.

Meer berichten