De bestuursleden Piet van Schaik en Hillie van Mourik van de Stichting Kerstontmoeting Duiven en Westervoort met de cheque van 500 euro.
De bestuursleden Piet van Schaik en Hillie van Mourik van de Stichting Kerstontmoeting Duiven en Westervoort met de cheque van 500 euro.

'Lokaal Compliment' voor kerstinitiatief

De Stichting Kerstontmoeting Duiven en Westervoort, 'stille kracht' Bert Stienissen en Repair Café Westervoort-Duiven. Dat waren de genomineerden voor de jaarlijkse vrijwilligersprijs 'Lokaal Compliment' van de gemeente Westervoort. De Stichting Kerstontmoeting ging met de eer strijken.

De stichting organiseert jaarlijks op tweede kerstdag een kerstmaaltijd voor mensen die weinig familie en bekenden om zich heen hebben. Dit jaar voor de zeventiende keer. Het aantal deelnemers bewijst het succes van de bijeenkomst. Ook dit jaar schuiven zo'n 200 mensen aan. Ze genieten van een heerlijk buffet en van elkaars aanwezigheid. 28 vrijwilligers zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid.

Het bestuur van de Stichting Kerstontmoeting is blij met de prijs. Naast de eer een geldbedrag van 500 euro. Secretaris Piet van Schaik: "Dit is goede reclame voor ons, al kun je ook stellen dat we die reclame helemaal niet nodig hebben. 200 deelnemers is wel zo'n beetje het maximum en daar zitten we aan. Je ziet steeds dat mensen die voor de eerste keer zijn geweest het jaar daarop graag terugkomen."

De organisatie maakt veel werk van de kerstmaaltijd. Voor mensen die niet op eigen gelegenheid kunnen komen wordt vervoer geregeld en de maaltijd wordt omlijst met muziek. Dit jaar treedt Senioren Orkest de Liemers op en Paul Mulder uit Westervoort zingt kerstliedjes met de gasten.

Na de kerstontmoeting blijft het ieder jaar een paar weken stil. Pas in het tweede deel van januari evalueert het bestuur de bijeenkomst. Piet van Schaik: "Vervolgens pakken we in het voorjaar de sponsorwerving voor dat jaar weer op. Dankzij sponsors kunnen we de eigen bijdrage van de deelnemers beperken tot 6 euro. Het winnen van 'Lokaal Compliment' komt voor ons wel op een goed moment. Eén van onze sponsors, een fonds, heeft dit jaar voor de laatste keer een donatie gedaan. Ze hebben hun doelstellingen veranderd en daardoor vallen wij buiten de boot. Het zorgt voor een gat in de begroting van 1000 euro, maar mede dankzij de 500 euro van de vrijwilligersprijs is dat alweer gedekt. Ja, die andere 500 ook. We hebben een toezegging van Lions Club Duiven."

Ook Bert Stienissen en Repair Café vielen tijdens de uitreiking van 'Lokaal Compliment' bij Wieleman lovende woorden ten deel. Bert Stienissen werd geroemd als 'stille kracht' achter veel initiatieven. Hij zet zich in voor ouderen (samen zingen onder meer) en jongeren (organisator van de sportdag voor de basisscholen). Daarnaast is hij actief binnen de Historische Kring en speelt en zingt hij in de band Skoeks. Repair Café Westervoort-Duiven voorziet in een behoefte door kapotte spullen te repareren en deze zo een 'tweede leven' te geven. Een mooi voorbeeld van het in praktijk brengen van de duurzaamheidsgedachte.

De jury van de vrijwilligersverkiezing 'Lokaal Compliment' bestond dit jaar uit Petra Koenders, Jeanette van Schuijlenburg en Jan Smink. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Arend van Hout.

Meer berichten