Paul Scheers (r) overhandigt de kaarten voor het No Sleep 'till Wieleman-festival aan Jan van Wijnen van Cigo Westervoort, waar ze te koop zijn.
Paul Scheers (r) overhandigt de kaarten voor het No Sleep 'till Wieleman-festival aan Jan van Wijnen van Cigo Westervoort, waar ze te koop zijn. ( )

Andere aanpak voor metalfestival

Metal is niet de meest populaire muziekstroom. De hardere vorm van hardrock kent een heel eigen publiek. Toch hoopt Westervoorter Paul Scheers met het derde No Sleep 'till Wieleman-festival ook op mensen die hun twijfels hebben over metal. "Horen doet genieten", is zijn stelling. Komt dat zien (en horen) op zaterdag 12 januari bij Wieleman.

Paul Scheers (51) groeide op met keiharde metalmuziek en de liefde ging nooit over. Namen van bands als Van Halen en Kiss doen hem nog steeds gloeien. Tot zijn ergernis echter is metal op radio en televisie een ondergeschoven kindje. Om iets aan die impopulariteit te doen vatte Paul Scheers het plan op zelf een metalfestival te organiseren. Hij kreeg Martijn Wieleman van Zalencentrum Wieleman aan zijn zijde en zo ontstond No Sleep 'till Wieleman. De naam is een variant op No Sleep 'til Hammersmith. Het eerste live album uit 1981 van de Britse heavymetalband Motorhead.

Het eerste No Sleep 'till Wieleman-festival in 2017 was met 350 bezoekers een succes. Aan het tweede festival begin dit jaar vertilde Paul Scheers zich enigszins. Hij wilde het metalfeestje uitbouwen tot een echt festival, maar elf bands en een foodcourt bleken iets te veel van het goede. Paul: "Ik had op meer mensen van buiten Westervoort en de regio gerekend. Dan blijkt toch dat het dorp en een accommodatie als Wieleman te weinig bekendheid hebben. Terwijl iedereen hier weet dat Wieleman de perfecte locatie is."

Een ervaring rijker kiest Paul Scheers dit keer voor een tussenvorm. Hij gaat terug naar één podium en heeft zes bands gecontracteerd: Despicable Heroes, Bloodmoon, De Grote Boodschap, Martyr, Kong en For I am King. Een line up die volgens de organisator uitstekend past bij de nieuwe pretenties. "Goede metalbands met For I am King uit Amsterdam als hoofdact en Kong als 'special act'. Speciaal omdat de twee gitaristen, de bassist en de drummer ieder een eigen podium hebben op verschillende plaatsen in de zaal. Met een geweldige lichtshow erbij is dat echt genieten."

Paul Scheers organiseert het festival samen met zijn vrouw Monique Disteli en Martijn Wieleman. Ze zetten in op lokaal en regionaal en 'iets minder hard'. Paul: "Zelf houd ik erg van spijkerharde metal, maar de doelgroep daarvoor is klein. We willen juist een wat breder publiek aanspreken en daarom kiezen we voor iets minder hard. Dat maakt No Sleep 'till Wieleman tot een feest dat bij uitstek geschikt is voor mensen die nader willen kennismaken met metal."

Verder vooruitkijken wil de Westervoorter niet. "We hebben nu gekozen voor een iets meer bescheiden aanpak en geloven erin dat het festival van 12 januari een succes wordt. Daarna zien we verder. Ik sluit niets uit. Ook niet dat No Sleep 'till Wieleman alsnog uitgroeit tot een begrip in de Nederlandse metalwereld."

Kaartjes à 15 euro zijn te bestellen via: www.nosleep.nl, of te koop bij café Wieleman, Jumbo Mennings en Cigo Westervoort. Aan de deur kost een kaartje op 12 januari 20 euro.

Meer berichten