Carina Voordenhout (links) en Marga Weiss showen twee kledingstukken die ze hebben ingezameld voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.
Carina Voordenhout (links) en Marga Weiss showen twee kledingstukken die ze hebben ingezameld voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.

Vluchtelingen helpen op Lesbos

Rond deze tijd vertrekt een transport met winterkleding en winterschoenen van de organisatie Because We Carry naar vluchtelingenkampen op het eiland Lesbos. Carina Voordenhout en Marga Weiss uit Westervoort hielpen bij de inzameling. Carina weet precies waar ze het voor doet. Ze was afgelopen zomer een week op Lesbos om te helpen in de kampen.

Carina Voordenhout heeft vergelijkingsmateriaal. Haar eigen leven ging ook niet altijd over rozen. Ze zat in de schuldhulpverlening en de alleenstaande moeder is nog steeds werkzoekend. Maar sinds ze op het Griekse eiland Lesbos is geweest kan ze haar eigen ellende relativeren. Carina: "Voor Nederlandse begrippen heb ik het lastig gehad, maar het is onvergelijkbaar met de ellende die ik op Lesbos heb gezien."

Een aanloopje. Carina Voordenhout (44) is van het type aanpakken. Zo vatte ze het plan op te gaan helpen in een vluchtelingenkamp. Ze kwam in contact met Because We Carry, een vrijwilligersorganisatie die, met goedkeuring van vluchtelingenorganisatie UNHCR wekelijks teams naar kampen op Lesbos stuurt. Ze hielp in het kamp Kara Tepe en in het detentiecentrum Moria.

Carina: "In Kara Tepe zitten 1200 kwetsbare vluchtelingen. Veel gezinnen met kleine kinderen en mensen die psychisch niet in orde zijn. Op zich was het daar redelijk geregeld. Hoe anders dan in Moria. Wat ik daar gezien en meegemaakt heb tart iedere beschrijving. De hel op aarde. Het zit overvol. Wel 7000 mensen in een kamp voor een paar duizend. Je hebt ook het gevoel dat je in een gevangenis bent beland. Overal hekken en poortjes met bewakers. Omdat de capaciteit onvoldoende is, verblijven ook veel mensen buiten de hekken. Daar heb je helemaal niks. Het was verschrikkelijk."

Toch werd Carina niet alleen geraakt door ellende. "Ik heb me regelmatig verbaasd over de positiviteit van veel vluchtelingen en de overlevingskracht die ze ondanks alles uitstralen. Door een doffe blik heen zag ik hoop op een betere toekomst. Het deed me ook beseffen hoe goed wij het hier hebben. Wij maken ons ook druk, maar waar gaat het in veel gevallen over als je het vergelijkt met wat deze mensen meemaken."

Carina deed verslag van haar belevenissen op Facebook en vond via dat kanaal een medestrijder in Marga Weiss. Samen organiseerden ze een inzamelingsactie onder de vleugels van Because We Carry. De ingeleverde winterjassen en winterschoenen zijn inmiddels onderweg naar Lesbos. Carina: "Net als hier komt op Lesbos de winter eraan. Het kan er echt heel koud worden. Als ik dan denk aan wat ik heb gezien, dan vrees ik het ergste. Kinderen die niet eens een matras hebben om op te slapen, alleen een stuk karton. Moria ligt ook nog tegen de flanken van een berg met plateaus. Als het gaat regenen, wordt het één grote modderpoel. Dat ik van de zomer een poging heb gedaan die mensen te helpen geeft me een goed gevoel. Maar als ik denk aan wat ze de komende maanden waarschijnlijk nog door moeten maken, breekt mijn hart."

Meer berichten