De muzikanten van Fanfare Oefening Baart Kunst, die op het concertconcours in Zutphen een bijzondere prestatie leverden.
De muzikanten van Fanfare Oefening Baart Kunst, die op het concertconcours in Zutphen een bijzondere prestatie leverden.

Fanfare OBK is trots op eerste prijs

Fanfare OBK uit Westervoort heeft zaterdag 17 november een eerste prijs behaald bij het concertconcours in Zutphen. Elke vijf jaar neemt OBK deel aan dit concours waarin het orkest een proef van bekwaamheid af moet leggen tegenover een driekoppige jury. In thuisbasis Wieleman werd de geleverde topprestatie zaterdagavond met een feestje gevierd.

Alle orkesten in Nederland spelen in divisies en de Westervoortse fanfare speelt al jaren in de eerste divisie, de hoogste (amateur)divisie van Nederland. In die divisie heeft OBK twee pittige muziekwerken uitgezocht, waarmee de fanfare maandenlang aan het repeteren is geweest. Dit betekende veel thuisstudie voor de veertig muzikanten om zich qua techniek alle muzieknoten meester te maken. Daarnaast waren er de wekelijkse repetities op woensdagavond onder leiding van dirigent Gido van Schijndel.

Tijdens het concertconcours werden beide muziekwerken door een professionele jury op een tiental categorieën beoordeeld, zoals bijvoorbeeld: techniek, samenspel, klankverhouding, ritmiek, dynamiek en ook de muzikale uitvoering.

Bij een puntentotaal van 80 (minimaal een 8 voor deze 10 categorieën) behaalt een orkest een eerste prijs. OBK is hierin geslaagd met 83.25 punt, een geweldige prestatie voor dit orkest, dat met maar liefst elf jeugdleden aan het concertconcours deelnam. "Dat maakt me ontzettend trots", aldus een blije en opgeluchte voorzitter Ronnie Gerretzen van OBK. "Hoe bijzonder is het om met drie generaties muzikanten in één orkest maandenlang hier naartoe te werken."

Hij refereert hierbij aan de flinke leeftijdsverschillen binnen het orkest, waarin muzikanten in de leeftijd van 15 tot 69 jaar met elkaar spelen. "Het is prachtig om te zien, hoe een oudere muzikant die vroeger de moeilijke muziekpartijen speelde, nu nog in het orkest 'af kan bouwen' en daar nu een mentorfunctie vervult voor een jeugdlid van 15, dat naast hem zit in het orkest. Ze zijn dol op elkaar en waar zie je dat nu nog tegenwoordig, alleen in een muziekvereniging."

Gerretzen is al meer dan veertig jaar lid en sinds twee jaar voorzitter van de fanfare. Hij heeft vele leden zien komen en gaan. Diverse families spelen mee in zijn orkest. Kinderen krijgen het eigenlijk met de paplepel ingegoten.

"Daarnaast zien we gelukkig ook andere jeugd lid worden en toestromen naar ons orkest. Kinderen vanaf een jaar of 10 zijn dan ook van harte welkom om lid te worden van deze mooie en volop levende muziekvereniging. En wie weet spelen ze dan over 5 jaar ook al mee met het volgende concours, hoe fantastisch zou dat zijn."

"Het is niet voor niets, dat wij als OBK over 2 jaar Westervoorts' oudste en eerste vereniging kunnen worden die 100 jaar bestaat. Dat kan alleen als je blijft investeren in jeugd, en dat zullen we ook doen. De enige manier dat verenigingen kunnen blijven bestaan."

Meer berichten